På onsdagen kom beskedet att Svenska kraftnät avbryter arbetet med den planerade elförbindelsen mellan Gotland och fastlandet. Någon som tog emot nyheten med stor förvåning var nationelle vindkraftsamordnaren Lars Thomsson.

– Jag är lite chockad. Man har jobbat med den här frågan i tio års tid, och sedan 2009 har man utlovat en ny elkabel, så all planering har utgått från att vi ska ha en ny kabel i någon form. Om allt nu ska omkullkastas så förstår jag ingenting. Det känns som tio förtappade år, säger han.

Lars Thomsson säger att det är svårt att förutspå vilka konsekvenser beslutet får för Gotland, men han menar bland annat att Gotlands totala elförsörjning kommer att drabbas.

Artikelbild

| Lars Thomsson, nationell vindkraftsamordnare.

– Framförallt kommer det bli jättesvårt att bygga mer förnyelsebart, det är min gissning. Jag kan itne komma fram till någon annan slutsats än att det här är förödande för utbyggnaden av vindkraft och solenergi på Gotland. I praktiken är vi ju fullbyggda i dag, och utan en ny elkabel kan vi inte bygga mer.

LÄS MER: CHOCKBESKEDET: Ingen ny elkabel till Gotland

Som anledning till beslutet har Svenska kraftnät angett att konstnaden blir för stor och vöerstiger den nytta som en ny elkabel till Gotland skulle göra. Det är dock en förklaring som Lars Thomsson inte ger mycket för.

– Det är ju inget nytt, den har aldrig varit lönsam. Det här har handlat om andra värden, som exempelvis att det är rimligt att ta tillvara på de goda resurserna för förnyelsebar energi som vi har på ön.

– Rent ekonomiskt har kabeln aldrig gått att räkna hem, och ändå har den varit utlovad sedan 2009.

Lars Thomsson tror att de gotländska reaktionerna på beslutet kommer att bli kraftiga.

– Från Gotlands sida kommer vi säkert att göra vad man kan. Vi kan inte godta det här, så vi kommer nog att försöka enas på något sätt, säger han.

LÄS MER: Geabs vd: "Stort och oväntat besked"