Geab har under en längre tid arbetat efter planerna på att ny elkabel skulle läggas mellan Gotland och fastlandet. Bolaget blev därmed mer eller mindre tagna på sängen när Svenska kraftnäts styrelse beslutade sig för att riva upp avtalet om en ny elkabel. Jan Karlsson fick själv beskedet genom det pressmeddelande som Svenska kraftnät gick ut med efter att styrelsen sammanträtt.

– Jag måste säga att jag är överraskad. Det här är ett stort och oväntat besked att mötas av, säger Jan Karlsson, vd för Geab.

Har ni fått några som helst indikationer på att ett sådant här besked var på väg?

Artikelbild

| Jan Karlsson, vd Geab, är rejält överraskad av Svenska kraftnäts besked.

– Nej, inte alls. Det har snarare varit tvärtom och projekten har rullt på väldigt bra med mycket kunnigt folk inblandat, säger Jan Karlsson.

Han är orolig för vad det här kan innebära för framtiden på Gotland.

– Det blir definitivt konsekvenser för vindkraftsproducenterna. Det blir som jag ser det jättesvårt att få till en utbyggnad, men vi måste titta på vad det får för konsekvenser, säger Jan Karlsson.

– Vi får se hur det här påverkar Gotland i framtiden.

Det är Vattenfall Eldistribution och Svenska kraftnät som skrivit avtal om en ny elkabel mellan Gotland och fastlandet. Nu kommer Geab tillsammans med Vattenfall diskutera hur man ska gå vidare.

– Vi kommer naturligtvis att titta på det här och se hur vi ska gå vidare, säger Jan Karlsson.