Meit Fohlin borde idka lite självkritik

Rimligt att försvara barn- och utbildningsnämnden. Men Meit Fohlin och andra ledande politiker har skapat den situation som nämnden befinner sig i.

Meit Fohlin (S) var nyss den populist som hon beskyller andra för att vara.

Meit Fohlin (S) var nyss den populist som hon beskyller andra för att vara.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Ledare2025-03-08 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande, försvarar sin ordförande i barn- och utbildningsnämnden Oscar Lindster (S) i en krönika på Folkbladets ledarsida i GT. Det är inte alls orimligt. Det är hela nämnden som fattar beslut och det är inte lätt att ta beslut om att lägga ner skolor och förskolor. Det har Meit Fohlin och andra ledande politiker på Gotland demonstrerat genom att under en lång följd av år undvika att lägga ner skolor trots att både profession och expertis ansett att skolorganisationen inte längre varit hållbar. Förvaltningens förslag, som politikerna bett den att utreda och ta fram, har ignorerats för att i det längsta bevara Gotlands skolorganisation som den varit.

Nu när ett sjunkande antal elever och barn gjort behovet av förändringar än mer akut, så har barn- och utbildningsnämnden nästan tvingats fatta beslut från fall till fall, ett i taget, mer eller mindre från höften. Den situationen har de försatts i av Meit Fohlin och andra ledande politiker. Meit Fohlin borde inte bara försvara barn- och utbildningsnämnden, hon borde också ta på sig en del av skulden.

Men Meit Fohlin siktar istället in sig på dem som står fast vid den uppfattning som hon själv nyss hade, att skolorganisationen ska bevaras. Om situationen inom skola och förskola skriver hon:

"Att låtsas om som att dessa utmaningar inte finns och att man kan ha det som man har det är populism. Den som påstår det behöver visa hur man ska finansiera det. Är det ökade skatter eller generellt sänkt kvalitet i välfärden?"

Populism används som ett skällsord. Nyss var det bland andra hon och hennes parti som fattade ofinansierade beslut om skolorganisationen. Då kallades det inte populism. Då var det ansvar och omtanke om Gotland. Då var det allmän och synnerlig välvilja.

I en annan ledarkrönika i GT skriver Leiph Bergren (L) om regionledningen och skolorganisationen:

”I diskussionen kring beslutet från Socialdemokraterna och Moderaterna att slita förskolan från Eskelhem så beröms de för att fatta 'modiga och svåra beslut'. Jo, tjena!

Någon kanske minns att vi förra våren diskuterade situationen för norra Gotlands högstadier. Det finns två 'halva' högstadier i Slite och Fårösund, och det är inte hållbart.”

Bra att Leiph Bergren påminner om det. Längre sedan är det alltså inte sedan "populismen" härskade bland beslutsfattarna.

Liberalerna är det parti som tydligt och konsekvent prioriterat utbildningens kvalitet i frågor som rör skolans organisation. Moderaterna brukade göra det. Innan koalitionen med Socialdemokraterna.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.