Modiga beslut, någon?

Fårösundsskolan-

Fårösundsskolan-

Foto: Rolf Jönsson

Utbildning2025-03-07 08:00
Detta är en ledarkrönika. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL ASPEKT

I diskussionen kring beslutet från Socialdemokraterna och Moderaterna att slita förskolan från Eskelhem så beröms de för att fatta ”modiga och svåra beslut”. Jo, tjena!

Någon kanske minns att vi förra våren diskuterade situationen för norra Gotlands högstadier. Det finns två ”halva” högstadier i Slite och Fårösund, och det är inte hållbart. Eleverna får sämre kvalitet i undervisningen när rektor måste trolla med knäna för att uppfylla lagkrav på undervisningen. En måste bort, och då krävs det förmåga att fatta ”modiga och svåra beslut”.

Socialdemokrater och moderater fattade samma typ av beslut som vid den stora skolutredningen. Det vill säga: Inget beslut alls. Kvalitet i undervisningen spelar minimal roll, viktigare tycks vara antalet väljare som kan stötas bort.

Samma princip kan skönjas i beslutet om Eskelhem. Det är en omvittnat välfungerande verksamhet där förskola och lågstadium samverkar och ger god kvalitet, men där väljarunderlaget uppenbarligen är litet. Då vågar man fatta ”modiga och svåra beslut”.

Livet är lättare för oss i Liberalerna Gotland, eftersom vi avstår från att hymla: Vi säger: ”Barnen är viktigare än bygden” och tittar på skolans förmåga att leverera kvalitet. Det ger att vi inte behöver byta åsikt vartannat år när ”nya fakta kommer på bordet”. Kvalitet står sig som en bra och stabil grund för beslut.

Kvalitetsfokus gör att vi vill skyffla resurserna nedåt i åldrarna. Vi säger: Det ska vara en och samma rektor för förskola och lågstadium, och bara dessa. Då blir den lokala ledningen helt fokuserad på de utvecklande tidiga åren, och det är ju uppenbart nödvändigt när bara hälften av femteklassarna kan läsa ordentligt. I detta har vi också stöd från utbildningsdepartementet. I arbetet med de nya läroplanerna har de samma resonemang som vi, om de tidiga årens stora betydelse.

Kvalitetsfokus pekar också på att klasserna i mellanstadiet måste vara av en viss minsta storlek. Till skillnad från lågstadiet, där en klasslärare klarar nästan alla ämnen, så behöver mellanstadiet flera olika lärare, och specialsalar, för att ge eleverna rätt nivå på undervisningen. Mellanstadiet liknar högstadiet, mer än lågstadiet. Vi säger: Alltför små mellanstadieklasser ska flyttas till de större skolorna.

Kvalitetsfokus gäller också för norra Gotland. Vi säger: Det ska vara ett (1) högstadium, och att om det ligger i Fårösund har det bäst långsiktiga förutsättningar. Dels är det geografin, men också att Fårösund lyckats behålla behöriga lärare bättre. Dessutom finns det ett litet litterärt kluster kring Fårö-sundet, som skolan redan har dragit nytta av.

Besluten blir lättare när man har barnen och kvaliteten i fokus. Det råkar vara så att det också ger bättre ekonomi, och landsbygdsskolorna en bättre chans. Det är bra för barnen, och förstås även för bygden.