Vi får vänja oss vid att Säbokarusellen snurrar runt

Efter larm från personal om dålig arbetsmiljö på Tingsbrogården kommer det nu liknande uppgifter från äldreboendet på Terra Nova.

Efter larmen från Tingsbrogården är det nu personalen på Terra Nova äldreboende som beskriver en dålig psykosocialarbetsmiljö.

Efter larmen från Tingsbrogården är det nu personalen på Terra Nova äldreboende som beskriver en dålig psykosocialarbetsmiljö.

Foto: Henrik Radhe

Ledare2025-05-21 08:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Under hösten kunde vi i insändare efter insändare läsa om arbetsmiljöproblem på Tingsbrogården. Det handlade till stor del om stress hos personalen där både underbemanning och ett nytt arbetsschema ställde till det.

Från regionen tog man in expertis och gjorde en större satsning på boendet. Förra veckan kunde vi höra på P4 Gotland att situationen fortfarande är tuff men att det är på rätt väg. 

I reportaget på radion kunde vi också höra att man var mitt i arbetet med en trivselvecka för boende och anhöriga. Tanken var att få till en naturlig dialog mellan personal, boende och anhörig under trevliga former. En i personalen berättade att de genom trivselvecka vill förmedla de positiva delarna av verksamheten efter alla negativa skriverier. 

Jag tycker det är klokt. Det är lätt att det negativa tar över och den utredning som gjorts visar även att de boende fått bra omvårdnad trots de arbetsmiljöproblem som funnits och till viss del finns kvar.

Men som jag uppfattar det är Tingsbrogården nu på väg åt rätt håll, även om det finns mer att göra.

När det nu börjar ljusna på ett av regionen säbon, drar de mörka molnen vidare till nästa ställe. Nu är det personalen på Terra Nova äldreboende som larmar om dåliga arbetsförhållanden.

Boendet på Terra Nova togs över av Region Gotland i november förra året, och jag förstår att det kan kärva lite när en ny organisation med en annan kultur ska sättas igång. Kommunikationen är a och o i ett förändringsarbete, men det är ju ingen nyhet för den som jobbat med omorganisationer och det borde därför ha tagits höjd för det i de förberedelser som gjorts. 

I en artikel på Helagotland kan vi läsa att delar av personalen upplever ett bristande ledarskap med bland annat chefer som inte är tillräckligt närvarande.

För att ett förändringsarbete ska gå bra behövs mycket goda kommunikationer. Det kräver också chefer som kan ta sig tid med sina medarbetare på medarbetarens villkor, vilket är en utmaning på en arbetsplats med verksamhet dygnet runt. Här finns uppenbart en förbättringspotential även om man inte kan kräva dygnetruntjour för samtliga chefer året runt. Även chefer behöver ledig tid för att kunna vara bra chefer de tider de jobbar.

Förutom det arbete som krävs utifrån regionens övertagande och den nya organisation som behöver trimmas in har Terra Nova samma problem som en absolut merpart av landets äldreboenden också har. Rekryteringsproblem och en ekonomi som inte tillåter några större satsningar. 

Under några år har även Sverige fått påpekanden om att den tolkning av EU:s regelverk kring dygnsvila som fanns i avtalen mellan kommunal och SKR inte håller och måste omarbetas vilket också gjorts.

Nu står kommuner och regioner runt om i landet med rätt stora utmaningar att få till arbetsscheman utifrån den nya tolkningen. En utmaning som innebär att de anställda tvingas till fler, men kortare arbetspass, och därmed fler arbetsdagar.

Inom de kvinnodominerade verksamheterna har många med oregelbundna arbetstider ändå haft möjlighet att få ihop det så kallade livspusslet genom de tidigare flexibla tolkningen av EU-regeln. Nu är det stopp för det, även om jag tror att det kommer att bli bättre när de nya reglerna fått provas under några år. 

Låga löner, oregelbundna arbetstider och en brist på kollegor är några detaljer som inte främjar en bra arbetsmiljö. Lägger vi dessutom till att de personer som har behov av ett särskilt boende också har ett högre vårdbehov i dag än för ett tiotal år sedan förstår vi att äldreomsorgen har stora utmaningar.

Nu ser jag framför mig en liknande satsning på Terra Nova äldreboende som den på Tingsbrogården. Allt för att styra upp de problem som uppdagats. 

Men jag tror inte att det här är de sista larmen vi får angående arbetsmiljöproblem grundade i stress som orsakas av nya scheman och underbemanning.

Jag tror vi får vänja oss vid en Säbokarusell som snurrar runt under en rätt lång tid framöver. Jag hoppas naturligtvis att jag har fel.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.