Helagotland berättar om förra veckans möte mellan SAS och gotländska företagare. Planen är för små, avgångarna för få och biljettpriserna för stora. Det stämmer väldigt bra med mina egna erfarenheter efter att SAS och BRA gick från konkurrens till samarbete och efter flytten av all trafik från Bromma till Arlanda och avvecklingen av alla andra destinationer.
SAS representanter verkar till detta möte ha genomgått ett litet attitydskifte, sedan ett liknande möte i januari. Då var det mest envägskommunikation och litet utrymme för frågor och synpunkter. Stora käftar och små öron.
Nu verkar man åtminstone försöka undvika att provocera. Alltid något!
Men jag är inte speciellt optimistisk att en ordning där lokala intressen försöker beveka en vinstmaximerande monopolist ska ge bättre flygförbindelser med bättre villkor. Det är väl klart att det är klokt om en monopolist försöker hålla sina alternativlösa kunder på så gott humör som möjligt. Men både SAS och BRA anser sig nog har förlorat alldeles tillräckligt med pengar genom åren, inte minst under de senaste åren av flygmarknad med bristande bärkraft. Antalet avgångar och priserna på biljetterna är beslut där alla andra överväganden kommer att vara totalt distanserade av lönsamhetsmålen.
Jag är övertygad om att det bara är konkurrens – eller åtminstone ett realistiskt hot om konkurrens – som kan ge Gotland markant bättre flygförbindelser än vad ön numera tvingas leva med.
Därför finner jag Helagotlands intervjuer med Patrik Rees och Västflygs vd Anna Petre betydligt mer hoppingivande än SAS försök till relationsbyggande med öns företagare. Patrik Rees är inte speciellt frispråkig om hur långt han har kommit och vad han eventuellt har planerat, men han har registrerat sajten registrerat sajten airvisby.se och konstaterar att:
– Några måste göra någonting. Jag hoppas kunna säga någonting inom 14 dagar, men jag är irriterad och frustrerad.
Så är det. Och att försöka tala SAS tillrätta kommer bara att leda till mer frustration.
Västflyg är tydligen inte en del av Patrik Rees projekt, men bolaget överväger på sin egen kant att göra betydligt mer än att köra säsongstrafik mellan Visby och Västsverige. Om Västflyg realiserar tankarna på trafik mellan Visby och Bromma flygplats, beror sannoliky i hög grad på om det finns några andra realistiska planer på att skapa alternativ till SAS/BRA för gotlänningarna.
När Swedavia listar "alla" bolag som i dag trafikerar Bromma flygplats, så innehåller den listan enbart Västflyg. Under tisdagen anländer två flygplan från Trollhättan och två flygplan (gissningsvis samma flygplan) lyfter på väg till Trollhättan. Det är allt. Så flygplatsen för verkligen en tynande tillvaro för närvarande, men för framtidens flygtrafik vore det väldigt oklokt att förstöra fungerande infrastruktur.