När SAS mötte det gotländska näringslivet i januari var bara några minuter avsatta för frågor. Bolaget fick då hård kritik för att inte lyssna och anklagades för att vara oförskämda. Ett nytt möte på Visby flygplats på torsdagen syftade till att enbart fokusera på frågor från näringslivet.
Fler dagliga avgångar med rimliga pendlingsmöjligheter, liknande BRA-flygs tidigare utbud till Bromma, var i fokus.
– Företagarna på Gotland är väldigt oroande. Vi vill ha samma förutsättningar som resten av landet att till exempel skicka medarbetare på uppdrag och utbildningar, säger Roger Hammarström, verksamhetsledare för Tillväxt Gotland.
– Det är också viktigt att företag kan komma hit och etablera sig här. Bra kommunikationer är en förutsättning för det, säger han som ger dialogen med SAS godkänt.
Från 1 januari är det bara SAS som trafikerar Visby från fastlandet. Från start handlade det om fyra avgångar per vardag. Under mars har det utökats till sju avgångar som mest men på lördagar är det bara fyra turer. Efter 30 mars är det dags för en sommartidtabell. Då utökar man som mest med åtta avgångar per dag.
– Den är tänkt att bli en permanent tidtabell men det kan bli fler turer under sommaren, säger Rikard Steinholtz som jobbar med samhällsfrågor för SAS.
Möjligheten att flyga till fastlandet på morgonen var en återkommande fråga. Från april går första turen 06.40 medan nästa avgår 08.15. Flera av deltagarna påpekade att det behövs en till avgång mellan dessa tider. Samtidigt ifrågasattes avgångarna runt lunch.
Rikard Steinholtz kan inte lova fler avgångar, åtminstone inte än.
– Blir det fullt på planen så gör vi något, och ändrar om det finns förutsättningar.
SAS har flera olika storlekar i sin flygplansflotta till skillnad från till exempel BRA-flyg som bara har en storlek på sina plan.
– En möjlighet är att byta till ett större plan.
Hittills har inte det varit aktuellt.
– Avgångarna har inte varit helt fyllda, det har i regel funnits plats ombord på morgonen, uppger han.
När BRA-flyg lämnade Gotland försvann också direktförbindelserna med Göteborg och Malmö.
– Vi kan absolut tänkta oss att flyga dit men vill se vilka behov som finns först. Under 2025 blir det bara flyg till Arlanda förutom under Almedalsveckan då några turer går mellan Visby och Göteborg.
SAS är känt för att satsa på affärsresenärer men nu är situationen en annan.
– Vi kommer att utgå mer från besöksnäringens behov, säger Rikard Steinholtz.
Från att ha flugit mellan Visby och fastlandet en gång om dagen närmar sig SAS åtta turer varje vardag. Vad en konkurrent skulle innebära, kan Rikard Steinholtz inte säga.
– Konkurrens är bra för en stark svensk flygmarknad. Då tvingas vi vara med på tåget och det ser vi positivt på, säger han men poängterar att SAS gör jätteinvesteringar medan ett mindre bolag kanske inte är berett att ta motsvarande risker.
– Om man tar bort alla kostnader kan vi också lova mer.
Sjukvårdstransporter av bland annat blod och prover, är en annan fråga som diskuterats.
– Det är viktigt att regionen driver frågan mot regeringen om ett avtal och vi har påmint regionen om att vi kan erbjuda kommersiella transporter men nu har vi inget avtal med regionen, säger han.
När det gäller biljettpriser erbjöd BRA-flyg seniorrabatter och samarbetade med ICA där deras kunder kunde köpa billigare biljetter på vissa avgångar.
– Vi tittar bland annat på seniorerbjudande och vi har en ny typ av ungdomsrabatt på gång, säger Rikard Steinholtz som också nämner eurobonus som en förmån.