Sedan BRA slutade trafikera Bromma och Visby blev SAS ensam aktör till och från Gotland, då enbart till Arlanda. Från gotländskt perspektiv, inte minst från pendlare och näringsliv, har kritik riktats både mot höga priser, få avgångar med svårt att få plats, samt att många av passagerarna ska resa till Stockholm och då hade föredragit Bromma som alternativ.
Minst två parallella initiativ tittar nu på möjligheten att pressa priserna genom att satsa på en ny linje från Visby till Bromma: Flygbolaget Västflyg, med bas i Trollhättan, beslutade nyligen att utöka och tidigarelägga sin trafikstart för den redan planerade sommartrafiken Visby – Trollhättan. Västflyg för dessutom diskussioner med näringslivet på ön om att trafikera Visby – Bromma.
På Gotland har affärsmannen Patrik Rees den 11 mars registrerat sajten airvisby.se hos internetstiftelsen, genom sitt bolag Eastcoast Capital AB.
– Det har förekommit två initiativ, vi har väl lite grann väntat ut varandra. Det är superbra att det kommer igång någonting, men Västflyg är inte inblandat i detta, säger bolagets vd Anna Petre om Air Visby.
Patrik Rees själv är förtegen, men bekräftar att han har skyddat domänen airvisby.se och nu tittar på att ge SAS konkurrens.
– Jag var med och investerade i Air Gotland också. Det här är ett jättedilemma, säger han om öns utsatthet.
Patrik Rees berättar att den 15-åriga sonens sportlovsresa blev droppen som fick bägaren att rinna över.
– Vi andra i familjen tog båten på morgonen, men han hade ett prov som han var tvungen att skriva i skolan. När jag bokade hans resa till Arlanda, två veckor i förväg, kostade den drygt 3 600 kronor. Enkel för en 15-åring – det är inte klokt, säger han.
Händelsen fick honom att agera.
– Några måste göra någonting. Jag hoppas kunna säga någonting inom 14 dagar, men jag är irriterad och frustrerad, säger Patrik Rees.
Vilka mer, eller om han är själv som finansiär bakom planerna på en ny flyglinje, vill han i dagsläget inte berätta.
– Jag kan inte kommentera mer.
Entreprenören tillbakavisar att den eventuella satsningen handlar om att tjäna pengar på konkurrerande resor.
– Det är inte för att tjäna pengar eller för att få avkastning. Det är för att hjälpa till och vara till gagn för ön.
Det är inte första gången lokala entreprenörer tar flygtrafiken till och från ön i egna händer. Gotlandsflyg startades 2001 av bland andra Roger Albrecht, Michael Juniwik och Pigge Werkelin. Trafiken gick mellan Visby och Bromma, Göteborg och Malmö, innan bolaget blev en del av flygbolaget BRA.
Tio år senare bildades flygbolaget Rauk Air, då med bas i Fårösund. Bland delägarna fanns då en rad kändisar med Gotlandskoppling, som författaren Håkan Nesser och advokaten Thomas Bodström.
Några år senare trafikerade Air Leap Visby, och gick i mars 2021 samman med Air Gotland med gotlänningen Ola Mattsson som vd och Patrik Rees som investerare. Men ett knappt år senare drabbades bolaget av ekonomiska problem och ansökte om rekonstruktion.
Nyheten om Patrik Rees och andras planer välkomnas av Cecilia Schelin Seidegård, ordförande för Tillväxt Gotlands medlemmar.
– Jag vet att det pågår initiativ. De har Tillväxt Gotlands fulla stöd. Vi måste hitta både enklare och billigare sätt att ta oss till Stockholm. Arlanda möter inte våra behov, säger hon.
En konkurrens som ser annorlunda ut är något som SAS säger att de har kalkylerat med.
– Vi räknar med att konkurrensen på det svenska inrikesnätet kommer att förändras framöver, precis som den har gjort under de senaste åren. För SAS är det viktigaste att konkurrens alltid sker på lika villkor, skriver Rikard Steinholtz, ansvarig för samhällskontakter i ett mejl till Helagotland och fortsätter:
– Vi ser positivt på det starka engagemang som finns på Gotland när det gäller tillgängligheten till fastlandet, Sverige och omvärlden, och har sedan årsskiftet haft en aktiv dialog med näringslivet, politiken och övriga aktörer i regionen. Tillsammans vill vi skapa långsiktiga förutsättningar för flyglinjen Visby - Arlanda.