Senast vi var på fika i Frida Skattbergs och Robert Kvarnströms lokal bjöd de på morotskaka, kanelbullesnittar, lussebullar och äppelkaka. Fem år senare slinker hon in i det tidigare restaurangköket, som har rustats upp till en mindre kakfabrik.
– Jag har precis gräddat av lite kakor, säger Frida.
Robert tar en paus från att packa bakredskap, som har beställts från deras webbshop, och lyfter upp den yngsta sonen Alvin från babystolen. När Frida kommer ut igen har hon med sig en plåt med amerikanska kakor.
Det känns så rätt i tiden
Frida Skattberg
– Det känns så rätt i tiden med cookies, säger hon.
I hennes senaste bakbok är det mest cookies och i hennes fikabuss likaså. I det nya kaféet kommer det serveras andra bakverk än kakor.
– För jag har så många recept som jag skulle vilja baka här.
Flerbarnsfamiljen
Paret hyr samma lokal i Klintehamn som sist, men den gången blev kaféöppningen inte av.
– Då kom pandemin och vi kände att det inte var rätt tid, så vi köpte en fikavagn. Sen fick vi ett till barn och köpte hus och livet fick en annan mening på något vis. Då kände vi att vi jobbade för mycket, säger Frida.
2020 hade hon fött deras första barn efter många års försök att bli gravid.
– Jag har alltid velat ha en stor familj med många barn och från början kunde vi inte få barn alls. Sen när vi kände att det funkar med IVF fanns det en chans att få fler barn, säger Frida.
De två stora är genom IVF och det här var en spontan graviditet som verkligen var överraskande
Frida Skattberg
Deras andra barn föddes 2022 och deras tredje 2024.
– De två stora är genom IVF och det här var en spontan graviditet som verkligen var överraskande, vilket är helt fantastiskt. Vi trodde inte att det skulle bli något mer, men det kunde det, säger Frida och vänder sig leende mot Alvin.
Det är så magiskt
Vardagspusslet
Om några timmar ska de hämta storebröderna Alfred och August från förskolan. Efter mellis i huset brukar hela familjen gå tillbaka till lokalen för både jobb och lek.
– Då är det ju livsfarligt om fikabussen står hemma. Nu har tjatet om glass övergått till kakor i stället och när barnen kommer hem från förskolan ska de gå ut och hämta en kaka som ska gräddas eller äta fryst kakdeg, säger Robert.
Det var inte hållbart
Robert Kvarnström
Fikabussen parkeras nu för en andra sommar på Fårö.
– Förra sommaren var helt fantastisk där uppe. Frida bakade tidiga mornar från fyra eller fem och jag bakade sena nätter efter barnen hade lagt sig. Då körde vi helt själva, men det gör vi inte om, säger Robert.
Efter sitt nattpass fick han då köra upp med den färska kakdegen som skulle gräddas när fikavagnen öppnade för dagen.
– Det var inte hållbart. Så nu har vi anställt tre tjejer och vi ska anställa två till tror jag, för det kommer bli mycket att baka. Det ska vara kakdeg dit och kaféet ska var öppet här, säger han.
Influencerlivet
Samtidigt ska de sköta shoppen, samarbeten och sociala medier.
– Du har varit noga med att det alltid ska finnas fler ben att stå på, säger Robert till Frida.
– Så om det försvinner samarbeten ska inte det få hela företaget att gå i graven, utan det ska finnas andra ställen att jobba med. Och det är tur, för förra året var det tufft med samarbeten och vi bytte byrå och allt möjligt, fortsätter han.
Under åren har de haft många reklamsamarbeten, från tvättmaskiner och fotoböcker till barnskor och pinnglass.
– Företagen stramar åt nu och det förstår jag verkligen när ekonomin är som den är. Hela den branschen har varit mycket tuffare, så nu är influencerbiten den minsta biten. Och jag har längtat lite efter att jobba på ett annat sätt, att komma ut och möta kunder också, säger Frida.
Förut var vi ju bara hemma och träffade ingen
Robert Kvarnström
– Förut var vi ju bara hemma och träffade ingen, säger Robert.
Och det som bakades var content till Fridas kanaler.
– Vi fotade och filmade men vi måste träffa folk och de måste få smaka vårt fika, säger hon.
Vi har fått lära oss mycket som vi har med oss idag när vi ska öppna snart
Frida Skattberg
Kaféplanerna
Frida har redan sålt sina bakverk i ett kafé under eget namn i Visby innerstad, men det är numera stängt.
– För det var ett samarbete med ett annat företag och egentligen var de mest ute efter varumärket och att jag skapade recept, men vi fick inte styra och ställa någonting alls, säger Frida som inte ens hade en nyckel till kaféet.
– Och vi sa ju att vi skulle ha året-runt-öppet, men när sommarsäsongen var slut stängde de sin verksamhet drog över till fastlandet. Så det blev inte som vi ville och då fick det var så och sedan sa vi att vi avslutar det, säger Robert.
Det var en enkel start för att ha ett kafé och se vad som krävs
Robert Kvarnström
Nu tar de med sig sina erfarenheter från Visby till Klinte.
– Vi fick lära oss ganska mycket om att ha anställda och baka i större satser. Det var en enkel start för att ha ett kafé och se vad som krävs, säger Robert.
Det är så viktigt att de som följer mig och vill smaka mina bakverk ska få dem precis som jag vill ha dem
Kontrollbehovet
Den här gången får de bestämma helt själva över sitt kafé, men det innebär även ett ansvar över anställda.
– Det är jätteläskigt att vara den som är ansvarig. Oavsett hur många anställda vi har varit så faller allting på mig. Det är jag som måste ta de stora besluten, för samarbeten är det alltid jag som är ansvarig och alltid jag som ska synas. Den biten har jag inte kunnat ge bort, säger Frida.
Jag är en mes, som inte kan säga nej och inte säga ifrån. Det måste jag träna på och träna på att släppa kontrollen
Frida Skattberg
Hon har inte heller någon vana att delegera som chef.
– Jag kan inte riktigt styra och ställa och säga till om något skulle bli fel. Jag är en mes, som inte kan säga nej och inte säga ifrån. Det måste jag träna på och träna på att släppa kontrollen, säger Frida.
Efter flera år har Robert blivit upplärd och därefter godkänd att baka åt henne.
– Jag är inte blyg att säga till dig, där känner jag mig trygg att peka med hela armen. Det måste man om man vill ha det som man vill ha det säger hon.
Du kan ju inte muttra en hel dag för att jag har bakat en kaka fel
Robert Kvarnström
– Ja, du kan ju inte muttra en hel dag för att jag har bakat en kaka fel, säger han.
Smeten ska ha rätt konsistens, gräddningen klockas på sekunder och garneringen ska se ut som det gör på hennes sociala medier.
– Det är ju mitt varumärke från början och det är så viktigt att de som följer mig och vill smaka mina bakverk att de ska få dem precis som jag vill ha dem, säger Frida.
Nu vet vi vad som krävs av oss. Förra året var första året med fikabussen och vi jobbade ju halvt ihjäl oss
Fikadrömmen
Hon blev nyligen utnämnd till årets unga företagare på Gotland, med motiveringen att hon på egen hand har byggt upp ett varumärke under tidiga morgnar, sena kvällar och med enorm kärlek till det hon gör.
Innan vi fick barn så kunde jag göra allt själv och vara vaken dygnet runt och jobba. Nu funkar inte det och jag vill inte det
Frida Skattberg
– Jag har insett nu att man inte kan göra allting. Innan vi fick barn så kunde jag göra allt själv och vara vaken dygnet runt och jobba. Nu funkar inte det och jag vill inte det. Jag vill vara med barnen så mycket som möjligt, säger Frida.
När familjen och företaget har växt ska hon ändå hinna med båda.
– Jag vill ju så gärna och skulle vilja stå här dygnet runt, men barnen är bara på förskolan fem timmar om dagen så det är ett pussel. Vi kommer absolut att jobba så mycket som vi kan här och träffa kunder. Jag drömmer ju om att kunna stå här och baka till kaféet, säger Frida.
Baka med Frida
Frida Skattberg är receptkreatör, kakboksförfattare, bakinfluerare och kaféägare. Förra året rankades hon högt på Medieakademins lista över “Matens makthavare 2024“ och i år utsågs hon till Årets unga företagare på Gotland 2025.
Hon är 31 år och driver företaget Frida Skattberg AB tillsammans med sin man Robert Kvarnström. De är trebarnsföräldrar till Alfred, 5 år, August, 2 år och Alvin, 7 månader.
Som influencer har hon flera kanaler i sociala medier. Instagramkontot “Baka med Frida“ har nästan 400 000 följare och hon har även ett konto för fikabussen och ett för det kommande kaféet.
Fikabussen kommer att stå vid Sudersand på Fårö från 19 juni till 18 augusti. Kaféet i Klintehamn planeras öppna någon gång i juni och hålla öppet dagligen under högsäsong och på helger under lågsäsong.
Här kommer jag vara mest och jag vill också träffa dem som har följt mig så länge och prata med dem som skriver att de bakar med mina recept
Frida Skattberg
Bakinfluencer, receptkreatör, kakboksförfattare och och kaféägare