För några veckor sedan hoppade den gotländska gruppledaren för Moderaterna av partiet, vilket fick stor nationell uppmärksamhet.

Nu väljer ännu en lokalt tongivande moderat att säga adjö, Rolf K Nilsson, 61 år, har beslutat sig för att lämna Moderaterna efter 47 år inom partiet.

Rolf K Nilsson har tidigare varit politisk chefredaktör för Gotlands Allehanda och satt även i riksdagen för Moderaterna under åren 2006-2010. Nu har han bestämt sig för att det är dags att lämna partiet.

– Jag började fundera på det här redan när jag satt i riksdagen eftersom jag inte kände igen mig i partiet. Sedan vände jag mycket emot toppstyrningen som finns i partiet, säger Rolf K Nilsson.

– Men jag har inte varit någon större vän av Anna Kinberg Batra som partiledare. Det har varit för mycket utspel och det finns ingen röd tråd. Jag tycker hon var väldigt luddig i sitt utspel kring Sverigedemokraterna. Man kunde tolka det på flera olika sätt.

Men har ditt beslut något att göra med att man öppnat för diskussioner med SD?

– Nej, det här är något som jag funderat kring under lång tid. Jag tycker att vi ska acceptera deras stöd om de vill stödja Moderaternas politik, men vi ska inte ge och ta i ett samarbete. Men när de har kvar sina rent rasistiska åsikter går det inte att samarbeta med dem, menar Rolf K Nilsson.

LÄS MER: Ytterligare en moderat har lämnat partiet

I december flyttade han från Gotland till Helsingborg. Då valde han att i stället gå med i partiet Medborgerlig Samling som på hemsidan beskrivs som ett blågrönt parti.

– Jag har genom åren träffat många dugliga, hängivna och strävsamma människor i moderaterna som verkligen tror på vad de gör. Jag hoppas att jag efter min sorti även i fortsättningen kan kalla mina vänner inom moderaterna för vänner även om vi inte längre är medlemmar i samma parti, säger Rolf K Nilsson.