Simon Härenstam är gruppledare för Moderaterna i regionfullmäktige och lämnar nu samtliga politiska uppdrag. Den gotländske politikern säger att han funderat på sin politiska framtid sedan den 19 januari. Det var då Moderaterna öppnade upp för ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Under torsdagen skrev han under papprena som gör utträde definitivt.

– Jag var uppe på SKL när partiledningen hade sitt möte och berättade om sin nya inställning. Jag har funderat över min framtid tidigare, när Moderaterna kraftigt la om integrationspolitiken och där man svängt 180 grader och det handlar också om tiggerifrågan, när de gick från inget förbud till att vilja införa lokala tiggeriförbud, säger Simon Härenstam om sitt beslut.

Artikelbild

| STOCKHOLM 2016-01-13 Moderatledaren Anna Kinberg Batra skakar hand med SD-ledaren Jimmie Åkesson under årets första partiledardebatt i riksdagen. Lila bilden: Simon Härenstam, gruppledare för Moderaterna på Gotland.

Simon Härenstam säger att det för hans del handlar om trovärdighet. Han kan inte företräda ett parti vars politik han inte stödjer helhjärtat.

– Vid en viss punkt kan man inte på ett trovärdigt sätt representera ett parti om man inte står för sådana fundamentala ändringar som partiet nu genomfört, säger Simon Härenstam.

Han vill inte företräda ett parti som kan tänka sig att samarbeta med SD och hans sympatier ligger betydligt närmare andra partier.

– Jag vill inte företräda ett parti som vill bilda regering med stöd av SD och jag kommer aldrig ändra mig på den punkten. Min värdegrund har betydligt mycket mer gemensamt med S, MP och V än med Sverigedemokraterna, säger Simon Härenstam.

Simon Härenstam säger att han är "en politisk person som har ett stort samhällsintresse". Men det kommer inte bli aktuellt att företräda något annat parti.

– Samhällsintresset och hela engagemanget kvartstår. Men jag kommer avgå från alla politiska uppdrag i samband med nästa regionfullmäktige, men jag lämnar redan i dag, säger Simon Härenstam.

Hur känns det att ha tagit det här beslutet?

– Det är ett väldigt tungt beslut eftersom jag varit aktiv i tio år och lagt enormt mycket energi och samtidigt haft väldigt roligt. Men det här är en sådan viktig fråga för mig. Jag vet att jag inte kommer kunna leva med mig själv om jag representerar ett parti som driver en politik som jag absolut inte står för, säger Simon Härenstam.