Nyheten om att det nazistiska partiet Nordiska motståndsrörelsen, NMR, troligen inte kommer nekas att delta under Almedalsveckan har fått debatten om att tillåta odemokratiska partier under Almedalsveckan att blossa upp i hela landet. Detta har bland annat resulterat i upprop i sociala medier att säga nej till NMR i Almedalen genom att skicka mejl till Almedalsveckan.

LÄS MER: Nazistiskt parti för första gången till Almedalen

Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan, uppskattar att det kommit in ett drygt hundratal protestmejl till deras mejlbox den senaste tiden.

Artikelbild

| Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan.

– Det tycks vara två eller tre olika upprop som cirkulerar. Vi kommer att besvara alla personligen, säger Mia Stuhre på onsdagsförmiddagen.

Under regionstyrelsens arbetsutskottsmöte på tisdagen diskuterades bland annat NMR.

– Det var ett rent informationsärende. Det blev diskusson om partierna skulle göra något mer uttalande, men det beslutades inget, säger Leif Dahlby (S), som var ersättare i arbetsutskottet i Björn Janssons frånvaro.

Leif Dahlby, som även är ordförande i Almedalsveckan, säger att ledamöterna i Almedalsgruppen inte kommer att hålla något mer möte om NMR innan det ordinarie inplanerade mötet den 4 maj. Det finns inget att besluta om, menar Leif Dahlby.

– Man kan tycka vad man vill, men vi har de juridiska bitarna att gå efter. Jag ogillar det mycket, jag tycker inte att de hör hemma i Almedalen, men de juridiska bitarna kan vi inte påverka, säger han.

Regionens jurister har sagt att det inte går att stänga partiet ute på grund av yttrandefrihetslagstiftningen.

LÄS MER: Därför kan regionen inte stoppa nazisterna

Vissa kritiker tycker att regionen borde säga nej för att få saken prövad, vad säger du om det?

– Det är polisen som får säga nej i så fall. Regionen hade kunnat säga nej i remissyttrandet till polisen, men det känns konstigt att säga nej när vi fått så klara direktiv från juristerna.

Ni har också blivit kritiserade för att ha varit dåligt förberedda när det här blossade upp, håller du med om det?

– Nej, det gör jag inte. Det är inte första gången, vi hade frågan uppe 2014 då Svenskarnas parti var med.

Svenskarnas parti var dock inte med under själva Almedalsveckan 2014, utan höll sitt offentliga möte i Almedalen kvällen innan Almedalsveckan började.

Den 4 maj kommer också frågan om NMR ska få stå med i progammet att diskuteras.

– Där kan vi säga stopp, det finns inget regelverk som hindrar oss.

Kommer ni att säga nej om frågan kommer?

– Jag kan inte säga säkert, för vi har inte diskuterat det, men jag ska jobba för det i alla fall, säger Leif Dahlby.