I fredags berättade Gotlands Allehanda att nazistiska och antisemitiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, ansökt om att få hyra en plats i tre dagar under politikerveckan i Almedalen.

LÄS MER: Nazistiskt parti i Almedalen

Det är ännu oklart om de också kommer ansöka om att få vara med i det offentliga programmet.

Artikelbild

| Regionjurist Patrik Pettersson.

Under måndagen har några av regionens tjänstemän suttit i möte för att diskutera situationen. Regionjuristen Patrik Pettersson var med på mötet och berättar att diskussionen handlade om hur arrangörerna ska agera om NMR även söker tillstånd att få stå med i programmet.

– Vi diskuterade det men det är för tidigt att säga vad vi kom fram till.

Det är riksdagspartierna som är huvudarrangörer till veckan och det är också de som ska ta beslutet, men med stöd av Region Gotland som administrerar veckan.

När det gäller att upplåta mark är det polisen som bestämmer utifrån ordningslagen. Regionen kan dock komma med synpunkter.

– Men det finns en praxis som gör att det är svårt att säga nej, säger Patrik Pettersson.

Att personer tydligt kopplade till NMR nyligen dömts för brott och att Säpo beskriver dem som våldsamma och militanta kan inte hindra deras närvaro. Yttrandefriheten är stark, enligt Patrik Pettersson.

– Det är ordningslagen som är tillämplig här.

Han menar att Region Gotland skulle kunna ha synpunkter bara om det handlade om ordningsfrågor, till exempel om trafiksäkerhet.

Patrik Pettersson säger också att det faktum att organisationen har antidemokratiska och rasistiska åsikter inte ska påverka deras tillgång till en plats under politikerveckan.

– Vi vet ju inte vad de kommer att säga. Vi censurerar inte, vi kräver inte in några talmanus i förväg. Det gäller ju alla som är där, att vi inte i förväg vet vad de kommer att säga.

På Almedalsveckans hemsida står det också att varje arrangör ansvarar för att följa svensk lagstiftning, bland annat diskrimineringslagstiftningen.

Under helgen har debattörer och politiker krävt att polisen och Region Gotland tänker om och nekar NMR en plats att vara på.

Ledarskribenten Eva Bofride skrev i lördags för Gotlänningen att man måste "sluta dalta med antidemokrater".

LÄS MER: Gotlänningens ledare

Mats Linder skrev i sin ledare i Gotlands Allehanda att "jag tycker att man åtminstone måste pröva att säga nej och testa lagstiftningen".

LÄS MER: Gotlands Allehandas ledare

Även Fi:s partistyrelse har gått ut och sagt att man vill att NMR nekas tillstånd att vara med på veckan.