Under torsdagen slog bomben ned. Moderaterna på Gotlands starke man, Simon Härenstam, lämnar samtliga sina politiska uppdrag. Jesper Skalberg Karlsson, ordförande för Moderaterna lokalt och riksdagsman, är den som diskuterat med Simon Härenstam under de senaste veckorna.

– Simon har varit en bra företrädare och företrätt oss på ett föredömligt sätt. Han är en väldigt strukturerad person, säger Jesper Skalberg Karlsson.

– Vi har resonerat fram och tillbaka och funderat på olika alternativ.

LÄS MER: Gotländsk M-topp avgår efter ledningens beslut

Han säger att det fullt ut är Simon Härenstams eget beslut att lämna Moderaterna.

– Det är något som han själv får stå för, säger Jesper Skalberg Karlsson.

I sitt pressmeddelande skriver Simon Härenstam att han står betydligt närmare S, V och MP än vad han står SD.

– Jag känner att om Simon motiverar att han lämnar med att han har mer gemensamt med Vänsterpartiet ideologiskt än vad han har med M, då ska man nog inte företräda Moderaterna på en hög nivå, säger Jesper Skalberg Karlsson.

När Simon Härenstam får höra Jesper Skalberg Karlssons uttalande om att man inte bör företräda Moderaterna på hög nivå om man har mer gemensamt ideologiskt med Vänsterpartiet än SD skrattar han först till, och säger sedan att det huvudsakligen handlar om värdegrund.

– Det jag skrev i pressmeddelandet var att min värdegrund har mer gemensamt med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna än Sverigedemokraterna, och det står jag helt och hållet för, säger han, och fortsätter:

– Jag har väl hoppats att en majoritet inom Moderaterna känner att de inte delar värdegrund med SD, men det känns inte alldeles självklart.

LÄS MER: Politikers reaktioner på Härenstams avhopp

Framöver kommer Moderaterna på Gotlands valberedning att sammanträda och diskutera vem som ska bli partiets nya gruppledare.

– Nu tar vi sats inför att få in en ny gruppledare. Vi har flera duktiga företrädare inom partiet, även om det är klart att Simon varit väldigt duktig, säger Jesper Skalberg Karlsson.

Moderaterna har under den senaste tiden gått nedåt i opinionsmätningarna efter beskedet om att partiet kan komma att samtala med SD. Jesper Skalberg Karlsson tycker fortsatt ändå att det är rätt väg att gå.

– Jag tycker det är ohållbart om Moderaterna inte ska lägga fram en politik med rädsla av att SD ska rösta på den. Det har varit tydligt att partier försökt isolera SD och det har bara lett till att de inte behövt stå till svars för sin politik. Väljarna förtjänar att veta det, säger Jesper Skalberg Karlsson.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och partisekreteraren Tomas Tobé har valt att inte kommentera Simon Härenstams avhopp – utan hänvisat till Jesper Skalberg Karlsson.

*Texten är ändrad 2017-03-16 17:00

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.