Inger Harlevi, partikollega, var med på onsdagkvällens möte när Simon Härenstam gav beskedet om att han lämnar sin politiska uppdrag för Moderaterna.

– Jag beklagar djupt att han lämnar. Jag tycker att Simon varit jätteduktig och är den ledare som vi behöver ha. Han är rakryggad och det visar han även i sitt ställningstagande i dag. Jag respekterar honom för det och beundrar honom, men det är jättetråkigt, säger Inger Harlevi.

Hon säger att Moderaterna på Gotland framöver får fundera på hur de ska gå vidare.

Artikelbild

| Inger Harlevi (M).

– Det var en sorgens kväll för oss i går och alla var verkligen ledsna. Men partiet får gå vidare när det har lagt sig, det är lätt att man jobbar i affekt annars, säger Inger Harlevi.

Johan Thomasson (L) har samarbetat med Simon Härenstam inom Borgerlig samverkan och blev förvånad över beskedet.

–  Jag blev chockad över det här, men samtidigt visste jag att det har tyngt honom. Men jag har verkligen full respekt för honom och man måste tro på det man håller på med. Om det inte stämmer överens med partiets vilja går det inte att bedriva trovärdig politik, säger Johan Thomasson.

Isabel Enström (MP) säger att hon tycker det är starkt av Simon Härenstam att ta det här beslutet.

Artikelbild

| Isabel Enström (MP).

– Jag tycker det är starkt att han tar ställning. Jag har förstått att han haft väldigt mycket tankar kring det här och det är någonting som vi har pratat om. Med den ingång han har förstår jag att Simon tar det här beslutet. Sedan har jag sympati med att det är svårt att ta ett sådant här beslut när man jobbat så länge för ett parti. Jag är inte glad över att han lämnar, men glad över att han tar ställning. Det är fler som måste göra det, säger Isabel Enström.

Björn Jansson (S), regionstyrelsens ordförande, beklagar även han Simon Härenstams beslut att lämna politiken.

Artikelbild

| Simon Härenstam (M), Isabel Enström (MP), Inger Harlevi (M), Johan Thomasson (L).

– Det blir ett väldigt dramatiskt steg som han tar. När man lämnar sina partiuppdrag är det ofta man absolut inte kan förlika sig med, det är troligen högst genomtänkt från hans sida. Jag har respekt för han gör det, samtidigt är det synd att vi förlorar honom här på Gotland. Han har varit en väldigt konstruktiv politiker och Simon har varit bra att ha att göra med, säger Björn Jansson.

Kommer du att sakna honom?

– Ja, det är klart det kommer jag att göra. Simon är väldigt påläst. Han har mycket strukturtänk och det kommer man att sakna, sedan är han en väldigt bra debattmotståndare. Nu får vi se vad som händer med hans efterträdare. Jag har respekt för det han gör, det är ett stort steg som han nu tar, säger Björn Jansson.