I skrivande stund har namninsamlingen "Nej till NMR i Almedalen" 325 underskrifter, men förhoppningen från initiativtagaren Jan Lundstein från Visby är att betydligt fler ska komma in. Han anser att den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen inte har rätt att hyra mark och hålla tal under Almedalsveckan, och han anser även att regionen har rätt att stoppa dem.

– Det är bara att läsa grundlagen! I kapitel 2 paragraf 24 står det att man inte får uttrycka de åsikter som NMR gör, och därför finns det definitivt möjlighet att stänga dem ute. Tittar man på deras partiprogram finns till och med grund för att lagföra dem, säger han.

Vad är syftet med namninsamlingen?

Artikelbild

| Jan Lundstein har startat en namninsamling mot att NMR får medverka på Almedalsveckan.

– Det har att göra med att jag, och många med mig, inte tycker att en antidemokratisk organisation ska ha tillträde till den största demokratiska sammankomsten vi har i Sverige. Det är självklart tycker jag.

LÄS MER: Nazisterna portas från Almedalsprogrammet

På fredagen kom beskedet från Almedalsveckans arrangörer att man stänger ute Nordiska motståndsrörelsen från det officiella Almedalsprogrammet, något som glädjer Jan Lundstein. Han tycker dock inte att det är tillräckligt.

– Det är såklart ett steg i rätt riktning, men det räcker ju inte. Som jag ser det finns klara incitament att helt neka dem att vara med.

Den 54-årige gotlänningen är grundare till den antirasistiska gruppen "We are Gotland", och berättar att han har bekanta som kommer välja att inte komma till Almedalsveckan i år, endast på grund av att Nordiska motståndsrörelsen kommer att finnas på plats.

– En god vän till mig är människorättsjurist, och hon har bokat av alla sina åtaganden under veckan just för att NMR kommer dit. Hon har indiskt ursprung, så jag förstår henne fullt ut.

LÄS MER: De ville stoppa rasisterna redan för 19 år sedan

När han nått upp till 1 000 underskrifter överväger Jan Lundstein att ta dem med sig till Almedalsveckan projektgrupp.

Med tanke på NMR:s bakgrund, du känner ingen rädsla över att gå ut och så tydligt ta ställning på det här sättet?

– Det är klart att jag är medveten om att jag hamnar i fokus, men jag resonerar som så att då får jag ta den skiten. Det är bättre att göra något än att bara sitta stilla och inte göra någonting. De måste veta att det finns motstånd.

Kommer du själv att vara på plats under Almedalsveckan?

– Jag kommer nog att vara där. Jag tycker att det är bättre att visa sitt missnöje genom att vara där. Någon form av protestaktion kommer vi nog att genomföra, även om vi inte har bestämt hur ännu.

LÄS MER: Nazistiskt parti för första gången till Almedalen