Jan Emanuel Johansson, med lång erfarenhet av att driva HVB-hem, ser över möjligheterna att ta över Hassela Gotland. Något som SR P4 Gotland var först med att rapportera om.

När Helagotland.se får tag på Jan Emanuel Johansson under lördagen berättar han gärna om tankar och planer. Under cirka ett år har han haft kontakt med Hassela Gotland, så redan innan ledningen begärde företaget i konkurs hade Jan Emanuel funderingar på ett samarbete eller att ta över verksamheten. Han var även intresserad förra gången Hassela bytte ägare.

LÄS MER: Hassela stängs med omedelbar verkan

Artikelbild

– Jag har varit i kontakt med folk och nu finns jag där för konkursförvaltaren och bankerna att bolla med.

Jan Emanuel Johansson är ett känt namn på ön. Han äger fastigheter och är på gång att öppna ett gym på Östercentrum. Han har tidigare drivit HVB-hem och hem för ensamkommande på Gotland.

Han är omdebatterad och kritiserad och har dömts för bokföringsbrott i samband med ägandet av ett tidigare HVB-hem på ön.

LÄS MER: "Jag har räddat hundra personer"

Artikelbild

När han får frågan om de sakerna ställer han istället en motfråga:

– Nämn ett behandlingshem som inte har fått kritik. Känner du till någon vårdinrättning som det inte har skrivits om?

Artikelbild

Han säger också att han går in med kapital i verksamheter och ser till att duktiga personer sedan tar över. Det är inte han som har drivit de tidigare boendena.

– Mitt moderbolag, som är ett riskkapitalbolag i botten, går in och tar över och det jag är duktig på är att finna människor som är duktiga.

Under de senaste åren har Jan Emanuel Johansson mest investerat i fastighetsbranschen. Att han nu vill ta över HVB-hemmet Hassela Gotland har med känslor att göra som han uttrycker det.

– Jag har respekt för det som Hassela Gotland en gång var och jag har stor respekt för grundaren Lasse Siggelin. Det är skamligt om hans arv skulle gå i graven.

Jan Emanuel Johansson tänker sig att Hassela ska hitta tillbaks till det arbetssätt som Lasse Siggelin stod för. Han har själv arbetat som medlevare på ett annat Hassela-hem.

Om han får möjlighet att ta över Hassela Gotland kommer han att driva det som ett aktiebolag. Det är för tidigt att säga om pesonalen kan erbjudas att få fortsätta i så fall.