Den 24 maj 2017 beslutade Svenska kraftnät att avbryta arbetet med den sedan länge planerade elförbindelsen mellan Gotland och fastlandet. Många gotlänningar har uttryckt sin besvikelse och oro för Gotlands framtida utveckling.

LÄS ÄVEN: Ingen ny elkabel till Gotland

Landshövding Cecilia Schelin Seidegård och regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) förklarar i ett brev till energiminister Ibrahim Baylan och näringsminister Mikael Damberg hur illa vändningen är för Gotland.

– Vi är besvikna över den stora förändring man gjorde på Svenska kraftnät när man bytte åsikt till att man inte längre behövde den här investeringen, trots att vi hade jobbat med den sedan 2009. Vi har lagt ner mycket tid och pengar, och vi tycker att det här är en avgörande del av Gotlands framtida utveckling, säger Cecilia Schelin Seidegård.

Förhoppningen är att få träffa ministrarna för att tala om vikten av elförbindelsen.

– Alternativt att berörda ministrar förstår det här och ger Svenska kraftnät uppdraget att fullfölja den investering som man hade pratat om.

Vad tror du om chanserna att få till en förändring?

– Vi är hoppfulla, absolut. Vi kommer jobba mycket med det här. Vi har Almedalsveckan framför oss då vi kommer att träffa berörda politiker, så då får vi ta upp frågan, säger landshövdingen.

LÄS BREVET: Gotland måste anslutas till det nationella stamnätet för el