Rivningen stoppades – nu kan det bli bar i omstridda bulhuset

En godkänd plan för kvarteret Atterdag 6 öppnar för ett uteställe i det nygamla bulhuset. Men fastighetsägaren jublar inte.
– Det är bara ett långt elände, kommenterar Peter Nilsson.

Kiosken Gottgluggen omgavs tidigare av textil- och hemslöjdsbutiker. Till vänster ligger numera Babka café.

Kiosken Gottgluggen omgavs tidigare av textil- och hemslöjdsbutiker. Till vänster ligger numera Babka café.

Foto: Malin Stenström

Visby2025-02-13 15:28

Följetongen om Atterdag 6 innanför Söderport, med bland annat Gottgluggen och det omdebatterade bulhuset, har numera ett decennium på nacken.

2015 köptes kvarteret av Peter Nilsson för 16 miljoner kronor. Han var fåordig kring sina planer, men allt eftersom klarnade bilden: Här skulle det rivas och byggas nytt. En vision presenterades som skulle innebära ”en nystart” för hela Södertorg, med bostäder, butiker och kanske ett kryssningscenter.

Sedan har det varit många turer, i många olika instanser. Bulhuset, mellan Gottgluggen och Brödboden, ansågs av många vara den mest skyddsvärda byggnaden och anmäldes bland annat till Unescos Världsarvsråd – men där blev det ändå rivningslov till slut. En något ”mildare” rivning inleddes där år 2020, men mycket står kvar.

Samtidigt: Gällande Gottgluggen och två andra byggnader gick dessa hela vägen till regeringen – som satte stopp för de rivningsplanerna i stället.

Därmed föll ändå den stora visionen om ett nytt kvarter.

undefined
En tidig visionsskiss över vad fastighetsägaren först tänkte sig. Men det här blev det alls inget av.

Det som nu har godkänts är en bantad plan, med tanke på de begränsade rivningsmöjligheterna. Mot Södertorg kommer projektet knappt synas; en dörr på Gottgluggen byter plats, det är i princip allt.

Men en intressant detalj i sammanhanget är att miljö- och byggnämnden godkänt ändrad användning av det omtalade bulhuset. I handlingarna från tjänstemännen står det att huset ”föreslås bli en bar” – något som nämndens beslut alltså öppnar för.

Samtidigt finns det ingen ombyggnation av huset i planerna, förutom att några fönster byts ut. Så hur den här ”barplanen” ska realiseras och utformas återstår att se.

På baksidan, bredvid Wisby Hof, är skillnaden desto tydligare. Det stora bostadshuset där har en tillbyggnad på östsidan, från tidigt 1900-tal, som ska bytas ut mot en nyare och mer modern.

undefined
Den tilltänkta tillbyggnaden på baksidan av bostadshuset.

Detta kombineras med en planändring av huset som enligt arkitekterna ”möjliggör att hörnet Adelsgatan/Södra Murgatan aktiveras med en butikslokal/kontor”. Resten av byggnaden kommer att förbli bostäder.

Miljö- och byggnämnden hade inget att invända mot den nya, mer bantade visionen:

– De kommer få bygglov på det de numera vill göra, summerar ordförande Andreas Unger (M).

undefined
Miljö- och byggnämndens ordförande Andreas Unger (M).

Dagen innan nämndsammanträdet ringde Helagotland upp fastighetsägaren, för att höra mer om de senaste planerna. Men han var åter fåordig:

– Jag fräschar väl bara upp lite egentligen. Det finns inget spännande att berätta om det här, det är bara ett långt elände, som jag har hållit på med i tio år nu, kommenterar Peter Nilsson.

undefined
Södertorg, fotograferat februari 2020.
undefined
Södertorg, fotograferat februari 2020.
undefined
Södertorg, fotograferat februari 2020.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln visades en skiss, över tillbyggnaden på baksidan av bostadshuset, som inte längre var aktuell. Denna är numera utbytt mot en aktuell ritning.  

Karta: Adelsgatan 2
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!