Restaurangen om alkoholen: ”Ingen anledning att fuska”

Trots att alkoholtillståndet drogs in den åttonde maj, fortsatte Ching att servera alkohol. I förra veckan slutade restaurangen med det – och enligt ägaren Franky Chun hade regionen inte informerat dem tidigare om beslutet. 
– Det finns ingen anledning för oss att fuska, säger han.

Ching på Östercentrum fick sitt alkoholtillstånd indraget den åttonde maj. Men enligt ägaren dröjde det länge innan regionen informerade dem om detta.

Ching på Östercentrum fick sitt alkoholtillstånd indraget den åttonde maj. Men enligt ägaren dröjde det länge innan regionen informerade dem om detta.

Foto: Henrik Radhe

Visby2025-06-03 05:10

Den åttonde maj beslutade Region Gotland att dra in alkoholtillståndet för restaurang Ching på Östercentrum. Trots det pågick fortfarande försäljningen vid lunchtid fredagen den 23 maj när Helagotland besökte restaurangen. Enligt ägare Franky Chun var anledningen att de inte informerats om det indragna alkoholtillståndet, och att de fortfarande väntade på brev från regionen. 

Fredrik Wennberg, alkoholhandläggare hos Region Gotland, var dock av en annan uppfattning. 

– Det är uppseendeväckande. Vi har skickat beslutet till dem, och expedierat det enligt gällande regelverk. Jag har skickat beslutet med rekommenderad post till bolagets adress, sa han till Helagotland då.

När Helagotland besökte restaurang Ching fyra dagar efter publiceringen av artikeln, den 27 maj, var alkoholen borta. 

– Det var inte så att vi sålde alkohol trots att vi visste att tillståndet var indraget. Vi fick brevet igår, det finns det underlag på, säger Franky Chun.

Ching plockade ner alkoholen redan när Helagotlands artikel publicerades fredagen den 23:e maj, trots att de menar att regionen inte hade informerat dem då. ”För att vara på den säkra sidan”, säger ägare Franky Chun.
Ching plockade ner alkoholen redan när Helagotlands artikel publicerades fredagen den 23:e maj, trots att de menar att regionen inte hade informerat dem då. ”För att vara på den säkra sidan”, säger ägare Franky Chun.

Han är besviken på Helagotlands artikel.

– Det var väldigt trist att det kom ut som det gjorde, som att vi var kriminella, säger han.

Enligt Franky Chun säljer de inte särskilt mycket alkohol på restaurangen. Därför, menar han, finns det inget motiv för dem att fortsätta sälja om de inte får.

– Det finns ingen anledning för oss att fuska. Så det var trist att det lät så tycker jag. Jag vet inte om det är regionen som har gjort fel, men vi har i alla fall tagit ner alkoholen nu, så får vi försöka lösa det framöver.

Fredrik Wennberg, regionens alkoholhandläggare, står fast vid sin tidigare hållning. Han menar att de agerat utifrån den vanliga rutinen, det vill säga att skicka ut information om det indragna tillståndet både genom rekommenderad post samt e-post.

–Sen hur bolaget väljer att beskriva verkligheten för er får stå för dem, det kan inte jag rå för. Jag kan bara säga att så snart vi fattat beslutet här så expedieras det.                                                                                            

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!