Luften i Visby passerar gränsvärdena för tillåten andel PM10 alldeles för ofta. Något som konstaterats år efter år, och som Region Gotland inte fått bukt med.
Men de tre senaste åren har mätarna visat betydligt högre värden än vad som egentligen varit korrekt, det skriver Region Gotland i ett pressmeddelande.
”Det verkar bero på att det är ett annat stenmaterial på Gotland, som har lägre densitet och därför överskattas av mätaren” skriver Jonatan Levin, enhetschef för miljö och hälsa på regionen, till Helagotland i ett mejlsvar.
Men de felaktiga mätningarna till trots, har Visby fortsatt problem med dålig luft.
”Alla som varit i Visby den här tiden på året, under torra dagar, vet att det blir dammigt och att det vore bra med färre partiklar i luften. Korrigeringen av mätningarna har inte så stor betydelse för hur vi ser på luftkvaliteten i Visby. Det är ändå för många dagar med höga partikelhalter och från 2030 skärps reglerna inom EU så att man får ha färre antal överskridanden”, skriver Jonatan Levin.
I år har problemet med damm på gatorna hanterats på ett lite annorlunda sätt, med tidigare vårstädning och en ny metod för dammbindning. Enligt Jonatan Levin har särskilt dammbindningen gett en tydlig positiv effekt på luftkvaliteten.
”Dammet virvlar inte upp utan håller sig mer kvar på gatan. Tidig städning har också effekt för då kommer en del av vägdammet bort från gator och parkeringar. Det är kul att se att åtgärderna faktiskt nu visar att det blir bättre luft. Samtidigt är det viktigt att vi fortsätter att göra åtgärder för att lösa grundproblemet”
På vilket sätt regionen kommer att hantera frågan framöver är fortfarande ovisst. Just nu pågår ett arbete för att utvärdera och planera för vilka åtgärder som behövs.
”I nuläget är vi beroende av riktigt bra städning och dammbindning, men en målsättning är ju egentligen att det ska uppstå mindre vägdamm”, skriver Jonatan Levin.