Kryssningskajen fylld med restprodukter från Heidelberg

Flera lager med restprodukten CKD från Heidelbergs cementfabrik i Slite har använts vid bygget av kryssningskajen i Visby. Men om produkten använts på rätt sätt är det enligt regionens miljöchef Mattias Edsbagge liten risk för att föroreningar ska läcka ut:
– Jag tänker att man kan använda det utan risk, säger han.

När den nya kryssningskajen i Visby byggdes 2016 och 2017 användes fyllnadsmaterial från Heidelberg materials för att göra den mer stabil.

När den nya kryssningskajen i Visby byggdes 2016 och 2017 användes fyllnadsmaterial från Heidelberg materials för att göra den mer stabil.

Foto: Anna Ekeroth

Visby2025-03-29 16:00

Samma fyllnadsmaterial CKD (cement kiln dust) som lagts på vägar vid Hästnäs och förgiftat de boendes dricksvatten har även använts vid bygget av kryssningskajen i Visby. Det framgår av en rapport från Pentacon, som Horisont magasin var först att rapportera om. 

 ”CKD utan inblandning av cement har i flera lager använts för att stabilisera kryssningskajen i Visby varefter en blandning av CKD/cement, Multicem frästs in i det översta lagret”, står att läsa i rapporten. 

Mattias Edsbagge, miljöchef på region Gotland, menar dock att risken för att föroreningar skulle läcka ut från fyllnadsmassorna i kryssningskajen är liten om produkten använts på rätt sätt.

– Det är så stabiliserat att det inte ska läcka ut. Jag tänker att man kan använda det utan risk, säger han.

CKD består av damm och stoft från Cementas ugnar. Multicem som lagts över lagren med CKD är en blandning av CKD och cement som används för markstabilisering. Multicem marknadsförs av Heidelberg som ett innovativt och klimatanpassat bindemedel för markstabilisering.

undefined
Den belagda grusvägen vid Hästnäs går strax bakom Chrille Nordberg och Pia Elgstrands hus. Deras vatten har visat mycket höga halter av bland annat bly och de kräver att all CKD snarast tas bort ur vägen.

Helagotland skrev nyligen om Chrille Nordberg och Pia Elgstrand som köpt och renoverat ett hus vid Hästnäs. Nu vågar de inte dricka vattnet i sin brunn eftersom det har förorenats av gifter som läckt ut från en väg i närheten som belagts med CKD från Heidelbergs fabrik.

Vid Hästnäs handlar det om 600 ton CKD som frästs ned i två grusvägar i närheten av huset. Vattenprover från parets dricksvattenbrunn visar på förhöjda halter av gifter och tungmetaller.

Martin Beijer, miljöskyddsinspektör vid Region Gotland tycker att ärendet har förstorats upp i media men bekräftar ändå att de boende vid Hästnäs har skäl att känna viss oro:

–Ja, halterna är för höga för att vara tillfredsställande, men de är inte exceptionellt höga, säger han till Horisont magasin.

undefined
Chrille Nordberg visar borrhålet vid Hästnäs där det som är tänkt att bli deras dricksvatten kommer upp. Vid provtagningen i höstas var halten bly flera gånger högre än tillåtna gränsvärden.

De boende vid Hästnäs vill förutom att gifterna tas bort även se en fortsatt provtagning under lång tid för att säkerställa kvaliteten på vattnet i deras brunnar.             

undefined
Kryssningskajen i Visby besöks av kryssningsfartyget Aidamar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!