Fenomenet Uber är sannolikt det mest kända – och mest framgångsrika – exemplet på den så kallade gigekonomin, det vill säga att arbetstagarna har temporära ”gig” i stället för fasta jobb.
Denna globala och mycket kritiserade taxitjänst etablerade sig på Gotland under 2024.
Nu kommer även matvarianten Uber Eats. Precis som med taxitjänsten blir inga utkörare anställda; Uber Eats är bara själva beställningsappen och leverantörerna ansluter sig på uppdragsbasis.
– Anledningen till att vi lanserat Uber Eats i Visby är för att vi har sett en ökad efterfrågan från lokala restauranger att genom vår plattform nå ut till fler kunder i området. Vår förhoppning är att fler lokala restaurangpartners ansluter till vår plattform framåt, berättar Gerry Zhan, interim Sverigechef på bolaget, via mejl till Helagotland.
Gör man en nyhetssökning på plattformen i fråga framträder en tydlig bild: Uber Eats verkar vara mitt i en storexpansion i Sverige.
Helagotland har frågat företaget hur man ser på kritiken som florerat, kring sådant som låg ersättning och bristfälligt anställningsskydd. Så här svarar Gerry Zhan:
– Det är viktigt att förtydliga att Uber Eats inte rekryterar eller anställer kurirer. De kurirer som använder Uber Eats-plattformen är antingen egenföretagare eller anställda av ett leveransföretag. Leveranspartners väljer helt själva om, när, var och hur mycket de vill arbeta.