EXTRA: Flyktingarna hämtas mot sin vilja

Stämningen är uppriven vid asylboendet i Björkhaga. "Det här är ren deportation. Får det gå till så här i Sverige i dag?" undrar boendechefen Renée Johansson.

Renée Johansson, boendeansvarig på asylboendet i Björkhaga.

Renée Johansson, boendeansvarig på asylboendet i Björkhaga.

Foto: Dennis Pettersson

UPPDATERAD - ASYLBOENDE2016-05-18 13:05

Helagotland.se skrev i går om asylboendet i Björkhaga som tvingas stänga på grund av Migrationsverkets byråkrati.

Med extremt kort varsel har de asylsökande fått reda på att de måste flytta, och ingen pardon ges trots att de vill bo kvar och att de som driver asylboendet vill ha dem kvar.

Rummen anses nämligen vara för små för Migrationsverkets standard, och inga dispenser ges oavsett vad de boende själva anser.

Boendechefen Renée Johansson är uppgiven och ledsen vid lunchtid på onsdagen. Då har hon fått order om att informera åtta av de boende att de blir hämtade med taxi vid tvåtiden på onsdagen för vidare transport till Sollefteå, tio mil norr om Sundsvall.

– Och detta får de reda på i dag! Det här är ren deportation, säger hon upprört.

– Får det gå till så här i Sverige i dag?

De åtta som måste flytta har inga familjer i Sverige. Vad som händer med de övriga boende, flera med små barn, är ännu oklart.

Cecilia Rosvall Viberg, chef vid Migrationsverkets kontor i Visby, säger att anledningen till att asylsökande flyttas från Björkhaga är att man nu kan erbjuda dem bättre villkor, även om det är på andra platser i landet.

– Migrationsverket har nationellt börjat att glesa ut eftersom trycket på boendena inte är lika högt längre. Vi måste ta hänsyn till säkerheten på boendena och se till helheten eftersom vi vill erbjuda de som är här så bra förhållanden som möjligt, säger hon.

Men de som bor på Björkhaga vill ju bo kvar?

– Vi kan inte alltid styra det här utifrån var folk vill bo. Vi får ju även kritik för att de asylsökande bor så trångt, så nu försöker vi utnyttja de lokaler som finns för att kunna erbjuda så bra villkor som möjligt. Då kanske man får vara beredd på att flytta.

Så det känns okej att flytta på dem trots att de vill bo kvar, och de som driver boendet vill ha dem kvar?

– Känns och känns. Vi är ju tjänstemän, vilket stavas med t-j. Vi måste följa de regler och instruktioner som vi har och se det ur ett nationellt perspektiv.

Cecilia Rosvall Viberg säger att man lokalt försöker ta hänsyn till om det finns en möjlighet för de asylsökande att stanna på Gotland.

– Då utgår vi främst från barnen och deras skolgång, så att de i möjligaste mån ska slippa att flytta. Vi försöker även ta hänsyn till om man fått praktikplats på ön. Sedan ska man komma ihåg att det finns en del som vill lämna Gotland också.

De asylsökande på Björkhaga fick reda på det här beslutet i måndags. Är det så det ska gå till?

– Det är en process när vi säger upp avtalen, och vi agerar så fort vi får direktiv centralt. Dessutom vet ju de som driver boendena när avtalen går ut. Givetvis kan man dock önska att vi skulle ha informerat dem tidigare.

Renée Johansson sade på tisdagen att hon inte tycker att det är förenligt med mänskliga rättigheter att behandla folk på det här sättet. Cecilia Rosvall Viberg håller dock inte med.

– De erbjuds ett bättre boende, då tycker jag inte att man ska tala om mänskliga rättigheter.

LÄS OCKSÅ: Migrationsverket: "Vi har mätt rummen"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om