Att röja en 25 meter bred gata genom flera socknar för att förse Gotland med ström upprör markägare. Svenska kraftnäts plan är att de två nya kablarna ska vara driftsatta under 2030, men många frågetecken återstår att räta ut.
Bland markägarna som kom till mötet i Tofta bygdegård under onsdagskvällen fanns flera kritiska röster.
– Jag är emot det. Där kablarna kommer in vid Gnisvärd har de flyttat påverkansområdet ungefär 200 meter, utan att vi har fått information, säger Bengt Öjerstam med fastighet som berörs.
Att få två nära två meter djupa diken grävda med tio meters mellanrum över åkrar och odlingsmarker lockar inte lantbrukarna. I ett första steg söker Svenska kraftnät deras tillstånd för att komma in på marken för en förstudie. Någon undrade om det går att neka. Svaret är nej.
– Så småningom kommer vi att komma till en situation där vi behöver tillgång till marken, säger Stefan Yrjas, inhyrd från bolaget Nektab som kontaktperson mellan Svenska kraftnät och berörda markägare.
Även om det formella samrådsmötet redan är över fanns han på plats för att svara på de frågor han kunde. Dit hörde inte hur beslutet ändrats, från att kablarna skulle ha angjort Gotland vid Ygne som i dag, till att nu flyttas och dras i land söder om Tofta skjutfält.
– Så sent som för två år sedan var planen att de skulle dras via Ygne och upp vid Suderbys, längs den sträcka som används i dag. Det hade sparat staten och oss skattebetalare en bra slant, säger Toftabon Svante Larsson.
Han menar att Försvarsmakten haft alldeles för mycket att säga till om, när det gäller kabelns placering och det intrång i markerna det för med sig.
– Det känns som att vi jobbar jäkligt mycket i motvind.
En del av kritiken är hur kablarna ska korsa åkrar på tvären och inte följa diken och naturliga vägar. Stefan Yrjas har den här veckan besökt några platser, och lyssnat på markägarnas kritik.
– Vi kommer att kunna göra lite annorlunda, det kommer att finnas möjligheter, sedan kan vi inte tillgodose alla önskemål, säger han.
Tekniskt kan kabeln till en viss grad böjas och krökas, för att minska påverkan för en enskilda. Under några veckor framåt kommer Stefan Yrjas att fortsätta besöka de som får räkna med intrång i sina marker.
Efter det vill Svante Larsson kalla till nya möten.
– En del kommer att få sin vilja igenom. Den som har ritat hur kablarna ska gå har suttit bakom ett skrivbord, säger han.