Markägarnas protest mot planerna i Tofta: ”Är vansinne”

En 25 meter bred korridor med två djupa diken på nära två meter vardera. Så ser planen ut för vad som väntar drygt 30 markägare när Gotland ska få ny elförbindelse.
– Det är vansinne, säger Anna Haack, markägare i Tofta.

Tillsammans äger de flera hundra hektar mark i socknarna som nu berörs. Sedan Svenska kraftnät lagt fast att det är vid Gnisvärd man vill dra i land de två nya ledningarna menar markägarna att intrånget kommer att skapa sår i deras odlingsmarker år framöver. Nils-Henrik Hansson, Anna Haack, Svante Larsson  och Bengt Öberg protesterar och vill att ledningen tas i land vid Ygne istället.

Tillsammans äger de flera hundra hektar mark i socknarna som nu berörs. Sedan Svenska kraftnät lagt fast att det är vid Gnisvärd man vill dra i land de två nya ledningarna menar markägarna att intrånget kommer att skapa sår i deras odlingsmarker år framöver. Nils-Henrik Hansson, Anna Haack, Svante Larsson och Bengt Öberg protesterar och vill att ledningen tas i land vid Ygne istället.

Foto: Henrik Radhe

Tofta2025-03-24 05:30

För att säkra elförbindelserna mellan Gotland och fastlandet planerar Svenska kraftnät för att bygga ut stamnätet med två sjökablar. Förhoppningen är att ha dem i drift redan år 2030.

– Hade man gjort det här för fem år sedan hade det inte varit några problem, då hade de kommit i land vid Ygne, säger Nils-Henrik Hansson, markägare i Tofta, och menar att det är Försvarsmakten som har fått Svenska kraftnät att ändra sträckning.

Anslutningspunkten för de två kablarna, som lämnar fastlandet norr om Oskarshamn, blir nu istället en plats vid Gnisvärd söder om Tofta skjutfält. Därifrån ska kablarna grävas ner, i en 25 meter bred korridor genom odlingslandskapet där all skog rensas. Det som upprör markägarna är de förslag på sträckning som de fått se.

– Det är någon som har suttit uppe i Stockholm och pekat med en penna på kartan. Hela det här projektet är vansinne. Se här, här har jag just nu ett skifte på 15 hektar med höstraps och vall. Här ska de korsa åkern på diagonalen, säger Nils-Henrik Hansson och förklarar intrångets effekter.

undefined
”Här vill de korsa åkern precis på diagonalen. Det känns som att någon suttit vid ett skrivbord uppe i Stockholm och ritat det här”, säger markägaren Nils-Henrik Hansson vid sitt stycke med höstraps och vall.
undefined
Kabeln ska lämna fastlandet mellan Oskarshamn och Västervik, runda Ölands norra udde, och ansluta vid Gnisvärd i Tofta. En rad markägare påverkas när kabeln ska grävas ner genom deras marker, exakt dragning ska ännu beslutas.

Jordlagret är grunt ner till berget. När två kablar ska ner i diken, vardera 1,80 djupa med tio meters mellanrum, måste det grävas och spettas.

– Vi kommer att beröras i flera herrans massa år med att behöva återställa marken från all sten. Jag berörs och har knappt två kilometer på min mark, säger Bengt Öberg, lantbrukare i Stenkumla som äger mark i flera socknar.

Nils-Henrik Hansson äger marker längs en ungefär lika lång sträcka av den planerade kabelgatan.

– De ska korsa genom en stugby vid Gnisvärd. De är förtvivlade och får kabeln precis utanför köksfönstret. Allt kommer att beröras, de kommer att korsa fiber, vattenledningar, vägar, avlopp och täckdikningar, säger han.

undefined
Hästägaren Anna Haack odlar vall. ”Här tänker de riva upp min bästa vallåker, det är vansinne”, säger hon.

Markägarna som protesterar förklarar att de inte har något emot själva kabeln till Gotland. Tvärtom. Behovet av el förväntas öka kraftigt, när samhället ställer om för att bli fossilfritt. Heidelberg Materials i Slite kommer med den planerade omställningen att sluka stora mängder el. Sol- och vindkraft från ön behöver också kunna exporteras åt andra hållet via kabel.

Att produktiv åkermark tas i anspråk i och med den längre sträckan från Gnisvärd gör dem däremot upprörda.

– Jag har hästar och behöver foder. Här kommer de att riva upp min bästa vallåker där det är fukt i marken. Det är vansinne, säger Anna Haack och pekar ut över sin mark en bit från Tofta kyrka.

undefined
På onsdag kväll kommer Svenska kraftnät för att träffa Toftabor och andra längs den sträcka där markägarna berörs av intrånget. Nils-Henrik Hansson, Anna Haack, Svante Larsson och Bengt Öberg tänker protestera in i det längsta.

Markägarna i Tofta vill istället utreda andra förslag, som att dra kablarna till Kappelshamn eller till Slite.

– Större delen av kraften ska ju ändå dit, och det är billigare att dra kabel i havet än på land, säger Svante Larsson.

Han bor i Tofta, har 40 år i byggbranschen bakom sig, och har satt sig in i projektets omfattning och påverkan.

– Vi har varit på ett samrådsmöte med Svenska kraftnät i november. Det var inte samråd utan vi fick själva fråga efter information, och vi fick olika svar. Jag fick sedan tag i en direktör hos Svenska kraftnät och de kom ner till ett extra samråd i början av december, säger Svante Larsson.

undefined
Toftabon Svante Larsson har varit i byggbranschen i 40 år. Han ställer sig oförstående till att ta i land kabeln långt söder om Ygne, för att istället gräva ner den en längre sträcka. ”Det är en betydligt dyrare lösning”, säger han.

Flera av markägarna har därefter skickat in skriftliga synpunkter. Något som Svenska kraftnät svarat dem att de ska få svar på senare – när den formella ansökan om projektet landat hos Energimarknadsinspektionen som har avgörandet i sin hand.

– Då är det för sent, det är ju sjukt, säger Nils-Henrik Hansson.

undefined
Markägarna upprörs över den föreslagna ledningsdragningen, där två djupa diken på nästan två meter vardera ska dras fram med tio meter mellan sig, tvärs över tomter, skog och åker.

Hos Svenska kraftnät är Stefan Yrjas kontaktperson med markägarna på Gotland. Han menar att samrådsmötena hittills har varit fruktsamma och givande.

– Vi anpassar oss så långt vi kan till deras önskemål, säger han om var och hur kabeln ska dras fram över markägarnas fastigheter.

För kabeln ska fram, det har Svenska kraftnät beslutat. Men ännu återstår något år innan grävningarna i marken ska igång. Att vägra är inget alternativ för markägarna.

– Inte i förlängningen, säger Stefan Yrjas.

Exakt vad som i slutänden avgjort var kabeln ska dras i land på den gotländska kusten, och anslutas, säger han att han överlämnar åt andra att svara på.

– Det är Tofta, och det jobbas med tekniken och exakt placering, säger Stefan Yrjas.

undefined
Förslaget från början var att Svenska kraftnät skulle ta i land de nya kablarna vid Ygne, men så ser inte planerna ut nu. Istället är det Gnisvärd som gäller, där drygt 30 markägare istället påverkas när kabeln ska grävas ner en betydligt längre sträcka.

Ett extra samrådsmöte är nu planerat att hållas på onsdag klockan 19 i Tofta bygdegård, med Stefan Yrjas på plats.

Markägarna i Tofta och Stenkumla hoppas på ett välbesökt möte.

– Vi ska inte ge oss utan strid, säger Nils-Henrik Hansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!