Den senaste tiden har flera anmälningar gjorts till länsstyrelsen av boende i Slite med omnejd. Synpunkter gällande kraftig lukt från cementfabriken, buller och partiklar hanteras nu av myndigheten.
– Det är viktigt att folk hör av sig. Vi har inte någon mätning dygnet runt. Det är ett pussel som ska läggas, där varje mätning är en pusselbit, säger Stefan Persson, enhetschef miljö och vatten på länsstyrelsen.
Förutom Heidelbergs egna mätningar i filter och anläggningen saknas i dag helt en oberoende mätningar av luften i samhället. Boende i närområdet har klagat på nedfall av stora mängder partiklar, och erbjudits gratis biltvätt. Hälsoaspekten mäts i dag inte alls, förutom i beräkningsmodeller utifrån de nivåer som fabriken själva mäter.
– Slite är ett för litet samhälle för att man ska göra den typen av mätningar. Utifrån det tillstånd som finns i dag finns inte det kravet, säger Stefan Persson och konstaterar att miljöövervakningen så som den ser ut i dag utgår från hur många som bor intill en industri.
Tony Keller är en av de berörda grannarna närmast fabriken, som under lång tid klagat på partiklar och dålig luft. Att det inte har funnits något mätning eller övervakning alls i Slite samhälle, utanför fabriken, kommer som en överraskning för honom.
– Jag trodde att både regionen och länsstyrelsen hade koll. Det här handlar om folkhälsan och det är för jäkla dåligt, säger han.
En ny mätstation i samhället kan vara på gång, men först om Heidelberg beviljas ett nytt brytningstillstånd.
– Vi har öppnat upp en dialog med Heidelberg och ser gärna att de gör en sådan mätning av partiklar i gaturummet, säger Jonatan Levin, enhetschef miljö hos Region Gotland.
I Visby har mycket höga halter uppmätts av just partiklar, PM10, men utanför Visby har regionen i dag inte någon sådan mätning.
– Det hade varit intressant att se på luftkvaliteten i andra samhällen än i Visby. När det är en industri som har en stor påverkan kan det vara särskilt intressant, säger Jonatan Levin.
Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för Heidelberg Materials verksamhet, vill också se en förändring.
– Vi tycker att man bör ha med en mätning i Slite i en ny tillståndsprocess, och att Heidelberg ska mäta sin påverkan av samhället, säger Stefan Persson och menar att en sådan mätning också bör titta på ämnen som svavel och inte bara mängden partiklar.
Han konstaterar att det i dag saknas juridik att kräva att Heidelberg mäter utsläppen från verksamheten i samhället.
– De har överskridit gränsvärdena de haft på sig, och det har vi förelagt dem flera gånger och de har fått betala viten, säger Stefan Persson.
Som det ser ut nu kommer därmed Slite samhälle att sakna mätningar av luftföroreningar utanför fabrikens skorstenar, fram till ett nytt miljötillstånd börjar gälla, eller inte och avslås av domstol.
Heidelberg materials vill inte kommentera hur man ser på kravet på en ny mätstation i samhället.
– Region Gotland och länsstyrelsen har rätt att uttrycka sina synpunkter inom tillståndsprocessen, sedan hanterar man det i domstolen, säger Jon Rytterbro, miljöchef hos Heidelberg materials i Slite.
Att det saknas mätstation utanför fabriken, menar han, är inget nytt.
– Historiskt har det aldrig varit uppe till diskussion att det skulle vara aktuellt, säger han.