Sliteborna har tröttnat på smuts och lukt: "Blir galen”

Fabriksledningen erkänner att allt inte fungerat hundraprocentigt och att tillfälliga högre utsläpp sker "lite då och då". Boende i Slite är oroliga för sin hälsa.

Grannar till fabriken berättar om oron

Foto: Henrik Radhe

Slite2024-09-27 11:05

Flera anmälningar har den senaste tiden hamnat på länsstyrelsens bord. Det gäller sprängningar som fått hus att skaka, och kraftig lukt där boende oroar sig för sin egen hälsa.

– Du kan jobba med vindrutetorkarna på hela vägen till stan. Det går inte bort. En skitig bil är en sak, men här går barnen i skolan och andas in luften – det är klart man är orolig, säger en av de som anmält utsläppen från Heidelberg materials till länsstyrelsen.

Hon är förälder och vill inte gå ut med sitt namn.

– Att uttala sig offentligt är känsligt, mitt barn kan få problem och bli mobbat i skolan.

undefined
Småbarnsföräldrarna Jenny Hallgren och Sanna Josefsson bor båda i Slite och de oroar sig för hälsofaran av utsläppen från Heidelberg materials. "Min son har astma", säger Jenny Hallgren.
undefined
Jenny Hallgren och Sanna Josefsson bor båda i Slite och har barn. De oroar sig för hälsofaran av utsläppen från Heidelberg materials och tycker att utsläppen har blivit värre.

Småbarnsföräldrarna Jenny Hallgren och Sanna Josefsson bor båda i Slite, och vittnar även de om ökade problem och störningar den senaste tiden.

– Det luktar fruktansvärt, säger Sanna Josefsson och får medhåll:

– Det luktar fult, men de skyller på att det kommer från stranden. Jag tror inte att det är bra att andas in det. Min son har astma och jag är orolig att han ska få problem med det, säger Jenny Hallgren.

undefined
Under skorstenarnas rök har Tony Keller sin balkong. När han stryker med handen över räcket täcks den av ett lager stofft och damm.

Rakt under skorstenarnas rök bor Tony Keller i en villa med sin sambo, och de ger samma bild.

– Det är skitigare och det luktar mer soptipp. Man kommer alltid ut till en skitig bil, även om man nyss tvättade den, säger han.

Efter att ha klagat till Heidelberg har de lovats gratis biltvätt.

– Den hjälper inte, det blir som en film kvar ändå och man måste använda syrabaserade medel. Jag har begärt en recond av min bil, säger Tony Keller och berättar att han lovats putsning av husets fönster och tvätt av utemöblerna.

undefined
Tony Keller visar hur rutorna på bilarna är grå av utsläpp. Han har krävt en recond av sin bil.

En liten bit bort bor Sonja och Lars-Inge Söderberg, som har samma problem.

– Det har blivit värre de senaste åren, ju mer utbyggnad de gör för att höja produktionen, än värre blir det. När vinden och röken ligger på har vi sot- och rostflagor som regnar ner här, säger han.

Sonja drar med handen över fönsterbrädet. Hennes hand blir svart. Med ena fingret kan hon skriva sitt namn i utsläppen.

– Jag blir galen på dem, så här tokigt har det aldrig varit, säger hon.

undefined
Sonja och Lars-Inge Söderberg har bott grannar med fabriken i 50 år. "Jag jobbade på Cementa i över 40 år och har fått kol, men om det är därifrån vet jag inte", säger han och drar med handen över partiklarna på bilen.

Den senaste tiden har allt inte fungerat till hundra procent kring reningen av utsläppen, berättar Jon Rytterbro, miljöchef hos Heidelberg materials i Slite.

– Störningar beror ofta på någon typ av processtörning där något inte har fungerat som det ska. Det händer lite då och då och det är inte något vi önskar, säger han och berättar att störningarna kan ha orsakat luktproblem i närområdet.

I ett svar till länsstyrelsen skriver Heidelberg materials: "Vi beklagar att vår tidigare kommunikation inte har skapat förtroende i samhället för verksamhetens arbetssätt". Där framgår också att gränsvärdena för svaveldioxid har överträtts vid ett par tillfällen i sommar.

undefined
Sonja Söderberg visar hur fönsterbrädan är svart av sot och partiklar. Hon oroar sig för Slitebornas hälsa.
undefined
Fönsterbrädan är så skitig att Sonja Söderberg kan skriva sitt namn med fingret.

Men någon fara för de boende, menar Jon Rytterbro, ska det inte vara.

– De svavelutredningar vi gjort visar att det inte finns någon hälsorisk med de utsläpp som kommer från skorstenarna. Det finns inget som pekar på att det påverkar hälsan, säger han.

Men Jon Rytterbro menar att han har förståelse för att utsläppen kan skapa oro hos de boende i samhället. På frågan om det är rimligt att behöva utstå den mängden problem som störningarna har inneburit svarar han:

– Det kan man väl diskutera, men det är inte önskvärt. När det händer uppmanar vi att ta kontakt med oss. Vi erbjuder biltvätt och fönstertvätt, men då ska det finnas ett tydligt orsakssamband att det är vi som är orsaken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!