Under ombyggnaden av Gotlandslänkens kontrollanläggning i Ygne har gotlänningarna under sommaren och hösten tvingats vänja sig vid ett stort antal strömavbrott.
LÄS MER: Geab varnar för nya totalavbrott
Mest kritiskt har det varit vid de tillfällen då endast en av de två fastlandskablarna kunnat användas.
Det är Vattenfall som äger och investerar i anläggningarna, men eftersom Geab driver stationen i Ygne är bolaget delaktigt i arbetet.
Det är ingen liten investering som görs för att säkerställa elförsörjningen mellan ön och fastlandet, totalt handlar det om 350 miljoner kronor.
Under vecka 49, 3-7 december, slutförs uppgraderingen av den högteknologiska anläggningen genom ytterligare ett antal tester och systemuppdateringar och endast en kabel i bruk.
Ett arbete som måste göras innan utetemperaturen sjunker och elanvändningen därmed ökar.
– De avslutande systemuppdateringarna är en del av leverantörens garantiåtagande efter de besiktningar som genomförts, säger Mikael Björnér, kommunikationsansvarig vid Vattenfall.
För Fred Grönwall, platschef på Cementa i Slite, kom onsdagens besked som en total överraskning. Han hade, efter samtal med representanter för Vattenfall, uppfattningen att uppdateringsarbetet var klart och allt var i sin ordning.
– Jag är positiv till min läggning, men så positiv är jag inte att jag tror att det här passerar utan störningar. Det trodde och hoppades jag i somras, och vi vet ju hur det blev.
Vid 15 tillfällen stannade fabriken helt, vilket sett bara till skadorna på utrustningen innebar en förlust på mellan sex och sju miljoner kronor. Dessutom tillkom produktionsbortfall.
– Först i anslutning till nästa helg, om tio dagar, är vi tillbaka i full produktion efter avbrotten, säger Fred Grönwall.
Cementa är den i särklass största elkonsumenten på Gotland, tre gånger större är den nästa största. Så här års förbrukar fabriken i Slite 40 procent av all ström på ön.
– Jag har varit i kontakt med Vattenfall och försökt förmå dem att göra de här uppdateringarna i mars då vi ändå stoppar fabriken för underhåll. De har tagit emot min input, men säger att det är som en tickande bomb om de fel som finns inte åtgärdas nu, säger Fred Grönwall, Cementa.
Kirsten Åkerman är regionchef för Svenskt näringsliv. Hon menar att lärdomen av de återkommande avbrotten på nationell nivå borde vara att investera långsiktigt i infrastruktur.
– På regionalnivå är det viktigt att kommunicera med bättre framförhållning inför osäker drift och gärna i dialog med näringslivet samt att ta höjd i projekten för att stötta de aktörer som drabbas. Arbetena har slagit hårt mot många företag, säger hon.
Magnus Olsson, verksamhetsledare för intresseorganisationen Visby Centrum, meddelade på onsdagen sina 220 medlemmar om de förestående elarbetena.
– Det är positivt att vi informeras så långt i förväg, säger han.