"Det är en idiotisk besparing"

Jan-Ola Jonsson menar att förslaget på en nedläggning av brandvärnen i Dalhem och Garda borde tas tillbaka. Nu har fler engagerat sig i frågan.

Jan-Ola Jonsson menar att politikerna borde tänka om och förstå betydelsen av en fortsatt verksamhet för Garda och Dalhems brandvärn.

Jan-Ola Jonsson menar att politikerna borde tänka om och förstå betydelsen av en fortsatt verksamhet för Garda och Dalhems brandvärn.

Foto: Montage

NEDLÄGGNINGEN AV BRANDVÄRNEN2015-10-05 18:54

Den 23 september berättade tekniska nämnden att räddningstjänsten fått ett sparbeting på totalt 1,8 miljoner kronor. Förslaget från nämnden innebär bland annat att brandvärnen i Dalhem och Garda läggs ner. Det har fått flera människor att engagera sig i frågan. Efter beskedet från tekniska nämnden startades bland annat Facebook-gruppen "Rädda Garda och Dalhems brandvärn" som i skrivande stund nått över 1 800 medlemmar.

– Det är en idiotisk besparing. Det här är ett sätt att uppmärksamma det förslag som finns, som i själva verket inte är en besparing, säger Jan-Ola Jonsson, med i Gardas brandvärn.

Han menar att den största kostnaden som Region Gotland kan spara in på är kostnaden för lokalerna i Garda och Dalhem.

– Besparingen blir inte så stor som man kan tro. Vi gör mycket mer än att släcka bränder, bland annat är det oftast vi som står kvar när det är eftersläckningsarbete. Det arbetet försvinner inte, utan får nu göras av andra, säger Jan-Ola Jonsson.

Han säger att en eventuell nedläggning av Gardas och Dalhems brandvärn troligen kommer göra det mer otryggt på landet. Det är en bild som bekräftas av Sola Larsson som tillsammans med sin man Sören har en gård i När. Deras ladugård hade med stor sannolikhet brunnit ner till grunden i slutet av maj i år, om det inte varit för Gardas brandvärn.

– Sören kämpade med att hålla elden under kontroll. Om Gardas brandvärn hade varit fem minuter senare hade ladugården brunnit ner, säger Sola Larsson.

– Den hade inte stått kvar om det inte varit för dem.

Jan-Ola Jonsson fyller i:

– Hemses deltidsbrandkår kom först efter 20 minuter. Inledningsvis hade de också blivit fellarmade. Om ladugården hade brunnit ner, då hade det också blivit mycket dyrare för försäkringsbolaget. Jag tycker det även ligger i deras intresse att vi finns kvar.

Sola Larsson menar att lokalkännedomen som brandvärnen har är ovärderlig.

– Jag har ringt räddningstjänsten vid tre tillfällen. Två av de gångerna har operatörerna på telefonen inte förstått var vi bott någonstans. I maj ringde jag också direkt till Garda som visste var vi bodde, säger hon.

Tekniska nämnden ska under sitt sammanträde senare i oktober besluta om framtiden för brandvärnen i Garda och Dalhem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om