Räddningstjänsten har fått ett sparbeting på sammanlagt 1,8 miljoner kronor.
– Vi tycker att det är orimligt att lägga den summan på räddningstjänsten, de har anställt mer personal och investerat i en ny bilpark. Men vi har ändå begärt ett förslag på besparingar, säger Tommy Gardell (S), ordförande i tekniska nämnden, där räddningstjänsten ingår.
Nämnde satte som krav att inga besparingar får göras på deltidsstationerna.
Det förslag som nämnden har att ta ställning till i oktober innebär att brandvärnen i Dalhem och Garda läggs ner, samt en neddragning med en tjänst inom deltidsbrandkåren i Visby, vilket skulle ge en besparing på sammanlagt 1 155 000 kronor. Tjänsten i Visby påverkar fyra personer eftersom stationen har fyra arbetslag.
– Politikerna har sedan några år tillbaka en lista på olika alternativ som kan ge besparingar, men det här förslaget har nämnden knåpat ihop alldeles själva, säger räddningschef Dick Svennefelt.
Efter nämndens möte på onsdagen fick räddningschefen uppdraget att ta fram en risk- och konsekvensanalys för förslaget.
– Det är aldrig roligt att göra besparingar, särskilt inte när det drabbar människor, men hela regionen måste göra besparingar så det är inte konstigt om vi också måste göra det, säger Dick Svennefelt.
Brandvärnen vilar helt på frivilligt arbete och värnen har ingen skyldighet att svara på larm, men de gör det oftast ändå. Brandmännen får bara lön när de rycker ut, så det är en billig resurs. Det är både politikerna och Dick Svennefelt överens om.
– Men när man pratar om besparingar så måste man börja med det som inte är lagstadgat och brandvärnen ingår inte i handlingsprogrammet för skydd mot olyckor, säger Dick Svennefelt.
Det finns även ett brandvärn på Fårö, men det kommer inte att beröras, åtminstone inte så länge det inte finns en bro till Fårösund.
Tjänsten på deltidskåren i Visby innebär att de fyra arbetslagen minskar från tre personer per lag till två personer.
– Den gruppen är i dag en rökdykarförstärkning för resten av Gotland. Om förslaget går igenom kommer de inte att kunna lösa av en annan grupp rökdykare, utan bara lösa av två av tre personer.
Tekniska nämnden tog inga beslut om besparingsåtgärder vid onsdagens sammanträde. Förvaltningen kommer att arbeta vidare med att ta fram fler sparförslag som nämnden kommer att ta ställning till vid mötet i oktober.