Var tredje svensk är orolig för att få inbrott i påsk. Detta konstateras i undersökningen "Svenskarna & trygghet" som är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av larmföretaget Verisure.
– Ett inbrott innebär inte enbart en stöld av ägodelar, utan också en stöld av trygghet. Vår undersökning visar dock att det finns flera faktorer och åtgärder som skapar trygghet, exempelvis grannar och trygghetsinvesteringar såsom larm och säkerhetsdörrar, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure.
LÄS MER: De stal för att fixa pengar till knark
Helagotland.se talade ganska nyligen med en man i 60-årsåldern på inbrottsdrabbade Lyegatan i Visby, han ville inte ställa upp med namn och bild, men delade med sig av sina tankar kring just inbrottslarm.
"Jag tycker att det var för dyrt att skaffa larm. Men en av grannarna lite längre ner på gatan gjorde det, ett sånt där dyrt ett. Problemet var att katten drog igång det hela tiden, så han stängde av larmet. Och då fick han inbrott, kan du tro´t!", sa mannen på Lyegatan.
LÄS MER: Alla siffror kring inbrott 2018
Gotlänningarna är minst oroade för inbrott i Sverige. Endast 17 procent svarade att de var oroliga i undersökningen. Det är värmlänningarna som uppger att de är mest oroliga för att få inbrott, mer än var tredje går och oroar sig. Invånarna i Blekinge och Halland är bara marginellt mindre oroade, slår undersökningen fast. Det finns en logik i detta, södra Sverige har haft omfattande problem med kringresande stöldligor.
Invånarna i Västernorrlands län är ungefär lika oroade som gotlänningarna, där befarar 19 procent av de tillfrågade att inbrottstjuvar ska slå till i påsk.