I fjol polisanmäldes sammanlagt 74 inbrott och försök till inbrott på Gotland. Sammanlagt anmäldes 29 fullbordade inbrott i villor och radhus, 17 inbrott i lägenheter och 14 inbrott i fritidshus.

Under 2017 polisanmäldes 18 villainbrott på Gotland och de senaste siffrorna visar på en ökning av inbrotten. Jämfört med storstadsområdena på fastlandet handlar det om låga siffror. Gotland är tryggast i riket när antalet inbrott sätts i relation till antalet småhus, konstaterade intresseföreningen Villaägarna i en undersökning för ett år sedan.

LÄS MER: Grannarna hjälps åt för att stoppa tjuvarna

Artikelbild

| Yttre befälet Christian Molin.

Rudolf Söderström har jobbat vid Polisen på Gotland i 28 år och har utrett många inbrott.

– Vi har två kategorier av inbrottstjuvar här. Dels de som ingår i stöldligor, något som blivit mer vanligt på senare år. För dessa är det i stort sett ett yrke, säger Rudolf Söderström.

Den andra kategorin handlar om kriminella som också har missbruksproblem.

– Det händer att de hamnar i skuld och sedan begår inbrott för att kunna betala tillbaka. Stölderna görs också för att finansiera missbruket.

LÄS MER: Tog sig in i bostäder - åtalas för stölder

Antalet inbrott kan också öka som en del i en kedjeeffekt.

– Gör vi ett större beslag av narkotika så skapas en skuld någonstans. Säg att vi tar narkotika för ett gatuvärde på 300 000 kronor, då har någon krav på sig att de pengarna ska betalas in över sig. Då är risken stor att andra brott begås för att betala den skulden, säger Rudolf Söderström.

På grund av sitt läge är Gotland oftast förskonat från de rena inbrottsligor som är ett gissel på andra håll i landet.

– Men vi har trots allt 20 grova stölder som är ouppklarade på ön, säger Christian Molin, mängdbrottsutredare vid polisen.

De stölderna misstänks ha begått av en ren inbrottsliga.

Inbrott 2018

Stöld genom inbrott i fritidshus: 14

Försök till inbrott från villa/radhus: 11

Försök till inbrott från lägenhet: 3

Fullbordat inbrott i villa/radhus: 29

Fullbordat inbrott i lägenhet: 17

Totalt antal: 74