Politikerns kritik – kräver svar: ”Det är en miljöskandal”

Miljöpartiet kräver svar från miljö- och byggnämndens ordförande Andreas Unger (M) gällande regionens hantering av CKD (cement kiln dust), det ämne som bland annat använts som fyllnadsmassa på en väg vid Hästnäs och som förorenat boendes dricksvatten. 
– Det här ska inte få ske, men uppenbarligen har det gjort det, säger Maya Arfvidson (MP) Gotland.

Maya Arfvidson (MP) kräver svar på hur regionen hanterar ärendet gällande de giftiga fyllnadsmassorna som använts på flera vägar vid Hästnäs.

Maya Arfvidson (MP) kräver svar på hur regionen hanterar ärendet gällande de giftiga fyllnadsmassorna som använts på flera vägar vid Hästnäs.

Foto: Anna Ekeroth

Hästnäs2025-03-25 16:46

Vattenprover visar att det har läckt ut giftiga ämnen från de 600 ton restavfall från Heidelbergs cementfabrik som frästs ner i två grusvägar vid Hästnäs norr om Visby.

Det handlar om CKD (cement klin dust) en restprodukt innehållande till exempel klorider och bly som förorenat dricksvatten för boende i området.

– Det är en miljöskandal inom ett vattenskyddsområde, säger Maya Arfvidson (MP) Gotland som skrivit en interpellation till miljö- och byggnämndens ordförande Andreas Unger (M) gällande regionens hantering av de giftiga massorna.

undefined
Två år har gått sedan boende vid Hästnäs anmälde entreprenören, som kört ut 600 ton restavfall, CKD (Cement Kiln Dust), från Heidelberg Materials i Slite och fräst ner det i två grusvägar strax norr om Visby.

Miljöpartiet vill enligt interpellationen ha svar på hur miljö- och byggnämnden kommer att gå vidare med ärendet vid Hästnäs samt vad nämnden och förvaltningen gör för att säkerställa att hanteringen av CKD är säker och följer lagar och regler. 

– Det här ger stora effekter på individnivå och man vet inte hur långt det sprider sig, säger Maya Arfvidson.

undefined
Chrille Nordberg och Pia Elgstrand bor invid en av vägarna belagts med CKD. De är oroliga då vattnet i deras brunn visat sig vara otjänligt på grund av mycket höga halter bly och andra miljögifter.

Miljöpartiet kräver också att få svar på om det finns krav på anmälan från de entreprenörer som använder CKD för att det ska gå att spåra var ämnet finns. Partiet vill också veta vilka medel nämnden har för att tvinga aktörer som använder CKD på ett felaktigt sätt att återställa mark och vatten som förorenats av ämnet. 

– Det här ska inte få ske, men uppenbarligen har det gjort det, säger Maya Arfvidson.

undefined
Miljö- och byggnämndens ordförande Andreas Unger (M).

Andreas Unger har precis tagit del av Miljöpartiets interpellation när Helagotland når honom på måndagskvällen. Ett svar på interpellationen ska inkomma inom en månad. 

– Jag kan inte ta ställning till den just nu utan jag behöver fråga våra experter på området, hur det ser ut och vad vi behöver göra, säger han.                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Interpellation

En interpellation är en fråga som riktar sig till ett regionråd eller någon nämndsordförande. Frågan ska helst gälla ärenden som är av större intresse för regionen.

Interpellationen ska alltid besvaras skriftligt. Alla ledamöter i fullmäktige får möjlighet att delta i debatten till skillnad mot vad som gäller vid en enkel fråga. En interpellation leder inte till något beslut i fullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!