Det var vid en rutinkontroll på Karolinska universitetssjukhuset som det upptäcktes att det varit ovanligt få patienter med cellförändringar. Laboratoriet valde därför att analysera omkring 9 000 provsvar från åren 2016 och 2017 på nytt. Analysen visade att 105 kvinnor, som tidigare fått besked om att de haft normala prover, egentligen hade cellförändringar. Det rapporterade Sveriges Radio Ekot under fredagen.
Av de drabbade kvinnorna bor två på Gotland.
– De har kontaktats personligen och är väl omhändertagna, säger Thomas Kunze, som är chefsläkare på Visby lasarett.
Det nationella screeningprogrammet för livmoderhalscancer samordnas regionalt och i Gotlands fall görs det tillsammans med Stockholm. Provsvaren från de gotländska patienterna analyseras därför på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, och det är alltså där felet har uppstått.
– I det här fallet berodde det på den mänskliga faktorn, säger Thomas Kunze och fortsätter:
– Provsvaren analyseras av människor, av patologer, och då finns det alltid en felmarginal. Men vi måste förlita oss på att Karolinskas laboratorium vet vad de gör.
Under perioden som de 105 kvinnorna har gått med cellförändringarna i kroppen kan det teoretiskt sett ha utvecklats en cancersjukdom.
– Men det är viktigt att poängtera att de flesta cellförändringarna är helt ofarliga, men det är jätteviktigt att de följs upp, säger Thomas Kunze.
Han understryker vikten av att gå på cellprovskontrollerna.
– På Gotland deltar ungefär 81 procent av de kallade kvinnorna i screeningen. Det är för lite, helst skulle vi se att 100 procent gick när de blev kallade.