Sälar på gotländska stränder oroar: ”Låt dem vara”

Just nu ligger sälkutar lite här och var längs öns kuster. Inte sällan ringer folk länsstyrelsen i tron att de har övergivits.
– Att låta dem vara är bästa skyddet, säger Magnus Martinsson.

Sälkutar håller sig just nu på stranden, men tas om hand av mamman som kommer i land och diar sin unge i skydd av mörkret.

Sälkutar håller sig just nu på stranden, men tas om hand av mamman som kommer i land och diar sin unge i skydd av mörkret.

Foto: Sören Häggroth

Gotland2025-04-05 18:30

Stammen av gråsäl runt öns 80 mil kust är rejäl. Det gör att stränderna just nu kan ha nyfödda sälkutar som gömmer sig, kamouflerade som skydd mot rovdjur. 

– När man närmar sig och sprider sina dofter minskar man skyddet för sälarna, säger Magnus Martinsson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Han berättar att många som efter att ha vistats i naturen och hittat en sälunge ringer länsstyrelsen.

– Det är ofta man blir påringd av folk som säger att de ser skadade ut. Vi har en tendens att bry oss, men det är bättre att låta naturen vara i fred, säger Magnus Martinsson.

undefined
En sälunge på en gotländsk strand i veckan. Den är långt ifrån ensam.

Under ett antal veckor på våren ligger sälungarna och vilar på land, innan de blir stora nog att simmande ge sig ut till havs.

– Det finns en mamma där i närheten, de är inte bortglömda. Det gäller i hög grad också fågelungar. Tar man om hand en fågelunge minskar man dess chanser att överleva med 99 procent, säger Magnus Martinsson och menar att det krävs stor kunskap och mycket tid för att lyckas.

När det gäller sälkutar, berättar han, är de helt beroende av mjölk – och att mamman därför oftast nattetid kommer i land för att låta ungen dia.

– I mörker när inga rovdjur kan se dem tar de hand om sin unge, och ropar på den, säger han.

undefined
Magnus Martinsson uppmanar allmänheten att respektera naturen och låta sälungarna vara ifred. Det innebär att hålla sig på behörigt avstånd.

I helgen larmades polisen till strandpromenaden, där en kut hade tagit sig upp bland folk.

– De kan irra sig upp på trottoarer och liknande, då får man mota ner dem till stranden.

Gråsälar blir stora, fullvuxna hanar kan väga upp till 300 kilo. Ungarnas päls är fläckig, och smälter otroligt väl ihop med en stenig strand.

– Att visa dem uppmärksamhet i ett exponerat landskap kan göra att man drar rovdjur till sig. Det bästa skyddet för de här djuren är att bara låta dem vara, säger Magnus Martinsson.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!