Inget ö-tillägg men däremot 73 extra miljoner till Region Gotland, det innebär regeringens budgetproposition som lämnades in förra veckan. Det anser den moderata riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson är en bra budget för Gotland.
– Det gäller bland annat bup-miljarden, sektorsbidraget till vården, satsningar på skolböcker och första linjens psykiatri, säger han och syftar på de generella statsbidrag som utgör de 73 miljonerna.
I en intervju med P4 Gotland säger Jesper Skalberg Karlsson att Region Gotland behöver göra sin hemläxa och prioritera, då staten inte kommer "kompensera om en region lägger pengar på sånt som inte skapar värde för invånarna". Men några konkreta exempel på vad pengar kan ha lagts på ger han inte, och säger att den läxan är regionens att göra.
– Jag konstaterar mest att statsbidraget och utjämning har ökat med över 50 procent på fem år. Det är en ganska stor ökning, samtidigt har också skatteintäkterna ökat med 20 procent. Sett utifrån borde Region Gotland klara av sitt välfärdsuppdrag.
Han tillägger:
– Tittar man på vad Sveriges kommuner och regioner säger om det ekonomiska läget har de pratat om underskott på sammantaget en procent, alltså fyra miljarder av 400 miljarder kronor, och det var innan budgeten presenterades med just stöd till vården. Så om regionerna prioriterar att vara rätt bemannade ska det definitivt gå vägen.
LÄS MER: Stålbad väntar på Gotland: ”Lämnar oss i sticket” (helagotland.se)
Men samtidigt vill Skalberg Karlsson, som själv sitter i regionfullmäktige och vars parti styr i majoritet tillsammans med Socialdemokraterna på Gotland, också ha ett ö-tillägg.
– Jag tycker också att idén om ö-tillägg är bra, jag har motionerat om det i riksdagen. Däremot så tar politisk förändring tid och jag ser det som en långsiktig fråga.
När han summerar budgeten är det dock, trots uteblivet ö-tillägg, med en tumme upp.
– Jag tycker det är en bra budget som både ger Region Gotland förutsättningar att klara sitt uppdrag, men framför allt ser till att gotlänningar får behålla mer i plånboken och klara av vardagspusslet. Det är pengar som behövs, för det har blivit dyrt att vara gotlänning, det märker vi inte minst på färjan.