Under torsdagen lämnade regeringen sin budgetproposition för 2025 till riksdagen. Både analytiker och kritiker förefaller överens om att budgeten främst gynnar höginkomsttagare.
Samtidigt minskas tillskotten till välfärden, från förra årets 16 miljarder kronor till 7,5 miljarder i år. Av dessa går drygt tre miljarder till vården.
Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna, tillhör dem som inte imponeras:
– Statens pengar måste läggas där de gör mest effekt. Det är att satsa på välfärden. Då konsumerar familjerna mer. Mindre effektivt är att satsa på skattesänkningar för högavlönade, sade han när oppositionen höll pressträff efter budgetpresentationen.
Samtidigt lyser det omtalade ö-tillägget med sin frånvaro. Detta är ett förslag som Gotlands regionpolitiker enats kring och kämpat för, då man inte längre anser sig klara av merkostnader till följd av ö-läget.
Behovet betonades på nytt under Almedalsveckan i somras – men det blev alltså inget gehör.
Centerpartiets lokala ledning skräder inte orden:
– I dag har vi sett resultatet av en regering som struntar i Gotland, regionens ekonomi går på knäna men det är inga pengar att tala om i budgeten. Frågan blir därför vad våra gotländska riksdagsledamöter faktiskt gör för Gotland? Speciellt Jesper Skalberg Karlsson, vars parti Moderaterna är i regeringsställning, säger distriktsordförande Johan Malmros i ett pressmeddelande.
Riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson anser ändå att den nuvarande regeringen har gjort mycket för ön:
– Den moderatledda regeringen har fattat beslut om nya elkablar till Gotland, en ny reservhamn i Kappelshamn och ett borttagande av flygskatten. Dessutom har ett särskilt stöd för att sänka biljettpriserna i Gotlandstrafiken kommit på plats. Allt detta är saker som Gotland väntat på, men som inte blev gjort när Centerpartiet hade sitt regeringssamarbete med Socialdemokraterna, säger han.
Även i denna budget finns det punkter som bör glädja gotlänningarna, menar Jesper Skalberg Karlsson:
– Jag fortsätter jobba för mer pengar till gotländsk vård, billigare transporter till fastlandet och sänkt skatt för gotlänningar som jobbar. Allt detta finns med i den budget som riksdagen snart fattar beslut om. Det är konkreta resultat här och nu.
Men ö-tillägget, som många lokalpolitiker benämner som en nödvändighet, ser alltså ut att utebli.
Inom Centerpartiet är man kritisk även till hur det lokala styret, som leds av S och M, har hanterat ekonomin:
– Dagens budgetbesked från regeringen är en stor besvikelse! S och M-styret har lagt all sin tilltro till att det skulle komma pengar i regeringens budget, men icke. Vi trodde nog att S och M-styret fått löften om någon form av satsning när de gått ut så hårt och skjutit på budgetarbetet. Nu återstår att se vilken plan B det lokala S och M-styret har för att jobba med ekonomin och de utmaningar som ö-läget skapar, säger oppositionsrådet Eva Nypelius i pressmeddelandet från C.
Regionrådet Filip Reinhag (S) har tidigare sagt att ett "stålbad" väntar för regionens verksamheter, om staten inte skjuter till extramedel redan nu.
Detta bekräftas nu av hans partikollega, regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin:
– Ja, det är precis så. Vi har fortfarande en kris där alla kostnader ökar – och även behoven – men då får vi mindre från staten. Det är en fullkomligt katastrofal statsbudget, för både gotlänningar och övriga svenskar, säger hon.
Kan du säga något mer om "stålbadet" som väntar?
– Nej, vi måste ännu se på helheten och göra den analysen. Hur vi ska göra får vi återkomma till.
Gällande bedömningen av regeringens budgetförslag verkar S och C tämligen överens.
Men centern riktade alltså kritik även mot det lokala styret och dess hantering av ekonomin. Detta får inte gehör från Meit Fohlin:
– Det är dumheter, vi var ju överens om att skjuta på det lokala budgetbeslutet för att invänta regeringens budget. Jag tror att alla, överallt, var överens om att staten måste tillskjuta pengar i ett sånt här läge och då ville man invänta det. Nu måste vi ändå sätta oss ner och ta en egen budget, i ett fortsatt väldigt bistert läge.