I början av april rapporterade Helagotland om störningar på Destination Gotlands sajt, med hög belastning som medförde svårigheter att boka resor. Då hade DG precis lanserat sitt nya bokningssystem och sedan dess har många upplevt problem med att boka färjebiljetter. Bolaget har tvingats lägga extra resurser för att få allt att fungera till den stundande högsäsongen.
– Det blir vissa driftstörningar när man sätter igång ett nytt system, säger Adam Jacobsson, sälj- och marknadschef på Destination Gotland.
Problemen har främst drabbat gotlänningar och frekventa resenärer och har bland annat handlat om att se och ändra i sina bokningar.
Hög belastning, exempelvis vid påsk, har haft en negativ påverkan. Att Destination Gotland under en övergångsperiod haft två parallella bokningssystem, har också bidragit till problemen.
– Men vår plan är att släcka ner den gamla versionen inom ett par veckor, säger Adam Jacobsson.
Enligt honom ska de största felen vara lösta nu.
– Det blir bättre vecka för vecka. Vi bygger också för att klara högre belastning framåt.
En anledning till att Destination Gotland gjort om sitt system är för att tillgänglighetsanpassa hemsidan för personer med funktionsnedsättning, exempelvis genom att kunna få innehållet uppläst för sig. En annan anledning är att lättare kunna sälja paketresor, med boende och evenemang.
Såhär i efter hand, kan ni ångra att ni lanserade det nya bokningssystemet redan i april?
– Nej, vi såg att det fanns ett fönster att lansera då. Det bokas ju hela tiden och vi behövde få ut den här i april på grund av de nya kraven på tillgänglighetsanpassning.
Utöver ett högre tryck på kundservice, säger Adam Jacobsson att problemen hittills inte påverkat bokningssiffrorna.
Inte heller på Gotlands förenade besöksnäring ser bokningsproblemen ut att ha haft någon negativ effekt. I ett mejlsvar till Helagotland skriver Erik Öhrn, verksamhetsledare, att de följer utvecklingen och har förståelse för att de tekniska problemen skapat frustration hos gotländska resenärer och företagare.
”Det är klart att det skapar oro inför sommaren, inte minst eftersom bokningsläget är avgörande för många aktörers planering och bemanning. Vi har en tät dialog med Destination Gotland och har också framfört vikten av att information om tillgänglighet och eventuella störningar kommuniceras tydligt och frekvent...”