Nya spåren om Havorringen: "Har kommit längre än förut"

I den nya dokumentären om Havorringen framkommer nya uppgifter kring stölden. Bevis som bekräftar det som tidigare varit rykten eller konspirationsteorier, enligt dokumentärens skapare Mårten Trofast.

Havorringens försvinnande för 38 år sedan är fortfarande ett stort mysterium.

Havorringens försvinnande för 38 år sedan är fortfarande ett stort mysterium.

Foto: Per Leino

Gotland2024-09-30 18:30

Nyheten i korthet

  • En ny poddserie om stölden av Havorringen, ett över 38 år gammalt fall, presenterar ny information som tyder på att Gotlands museum visste om stölden samma dag som den inträffade, trots att det officiellt rapporterades dagen efter.
  • Poddskaparen Mårten Trofast har intervjuat två personer som hävdar att museet var medvetet om stölden samma dag och pekar på en avliden man som den troliga tjuven, trots att han aldrig officiellt anklagades för brottet.
  • Trofast har också intervjuat en tidigare museianställd som påstår sig ha sett den utpekade mannen nära skattkammaren vid tidpunkten för stölden, vilket stödjer teorin om att han kan ha varit inblandad.

Inför att premiäravsnittet av poddserien ”Sagan om ringen” släpptes för två veckor sedan, utlovades nya uppgifter kring det nu över 38 år gamla fallet och den olösta gåtan om Havorringens försvinnande.

En av teorierna som funnits sedan länge, är att stölden upptäcktes samma dag som ringen stals. Den officiella uppgiften har genom åren varit att stölden upptäcktes först dagen efter och att Gotlands museum polisanmälde händelsen på en gång.

undefined
Rapporteringen av stölden i Gotlands Tidningar den 20 juni, dagen efter att den ska ha upptäckts.

I poddserien har journalisten Mårten Trofast intervjuat två olika personer som menar att museet kände till stölden redan samma dag som den begicks.

– Det här har diskuterats tidigare, men mer som en konspirationsteori och utan några riktiga belägg, säger Mårten Trofast.

Om det stämmer, varför skulle Gotlands museum vänta ett helt dygn med att polisanmäla stölden?

Enligt poddmakaren har han lyckats få fram uppgifter som tillsammans ger goda belägg för att en man, som tidigare figurerat i fallet, haft både anledning och möjlighet att stjäla Havorringen.


– Han är en figur som funnits med tidigt i polisens utredning. Havorringen är en av flera kulturskatter som den utpekade mannen misstänks ha stulit under sin livstid, säger Mårten Trofast.

Han menar att det anmärkningsvärda i detta är att mannen, som är död sedan flera år, aldrig delgavs någon misstanke i fallet, inte i officiell mening.

Helagotland har valt att inte namnge mannen, vilket görs i poddserien.

– Det är förstås en svår avvägning eftersom han inte har någon möjlighet att försvara sig. Samtidigt har jag genom förstahandskällor kommit längre än det som skrivits tidigare, kring de här påståendena som funnits – som varit mer eller mindre konspiratoriska, menar Mårten Trofast.

undefined
Havorringen försvann från Fornsalen i juni 1986. Men vilken dag som stölden upptäcktes råder det olika uppfattningar om.

Och det är här som den påstådda mörkläggningen, alltså när museet upptäckte stölden, kommer in.

Mannen ska ha haft rykte om sig att vara en skicklig tjuv, något som ska ha varit känt redan på 80-talet. En teori som funnits är att han ska ha ombetts att stjäla ringen, eller rentav anlitats, av en eller flera högt uppsatta med ansvar för kulturarvet på ön. Det fanns kritiska röster mot säkerheten kring Havorringen och hur den förvarades på Fornsalen, och de ville visa på hur enkelt det var att stjäla den från sin monter i Fornsalens skattkammare.

– Det var en allmän uppfattning inom den här sfären att det var han som tagit ringen från Fornsalen. Museets ledning ska ha inväntat att ringen skulle komma tillbaka, helt enkelt. Men det gjorde den ju inte.

undefined
Mårten Trofast gör ett försök att knyta ihop trådarna i det garnnystan som rullats ihop kring gåtan Havorringen.

I dokumentären bekräftas detta för första gången av någon med direkt insyn och som umgicks i kretsen kring den utpekade mannen, enligt Mårten Trofast.

Han intervjuar också en tidigare medarbetare på Fornsalen som hade ansvar för säkerheten på museet, en person som säger sig ha sett den här mannen i anslutning till skattkammaren när stölden ska ha begåtts.

– Det är kanske det mest anmärkningsvärda i allt det jag fått fram. Att personen har sett honom den dagen, är inget hon berättat för någon, åtminstone inte för polisen. Och det var kanske ett vittne man hade behövt då.

Sedan de första avsnitten släpptes har flera tips kommit in.

 – Det är vad jag bedömer som initierade källor, som framför allt bekräftar det vi redan har fått fram. Något som talar för att det är den här mannen som stulit ringen, säger Mårten Trofast.

Samtidigt konstaterar poddmakaren, är det frågan om var den här skatten finns, som är den stora gåtan.

– Den är ju fortfarande olöst, än så länge, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!