Än i dag räknas Havorringen, det forntida halssmycket i guld som hittades i Hablingbo 1961, som ett av de mest spektakulära arkeologiska fynden i sitt slag i Norden. Förvarad i 25 år i skattkammaren på Fornsalen, räknades den som Gotlands museums mest värdefulla föremål, tills den försvann en sommardag 1986.
Genom åren har det funnits en rad teorier om vart Havorringen tog vägen och vem som kan ha tagit den. Föremålet har efterlysts internationellt genom Europol och stölden har uppmärksammats i tv-programmet Efterlyst, men trots detta har fallet förblivit olöst.
Snart 40 år senare är Havorringens försvinnande något som fortfarande engagerar och fascinerar. Snart släpper radiojournalisten Mårten Trofast Sagan om ringen – ett dokumentärt poddprogram i sex delar.
– Havorringen är som föremål unik, och när den hittades på 60-talet var det en sensation. Att den sen bara försvann är en händelse i sig som väckt otroligt starka känslor hos så många. Det gör den fortfarande, inte minst hos arkeologen som hittade ringen, säger Mårten Trofast.
Peter Manneke, arkeologen som gjorde det spektakulära fyndet för snart 65 år sedan vid Havor i Hablingbo, är en av de gotlänningar som förekommer i dokumentärserien. En viktig person att intervjua, enligt Mårten Trofast som besökte Gotland under en dryg vecka tidigt i våras.
– Han är ju till åren kommen och jag såg det som något av en sista chans att själv få höra Peter berätta om fyndet. Det var ju hans livsverk och han gråter till och med när han berättar, det är gripande, säger Mårten Trofast.
Som reporter på Third Ear Studio, ett produktionsbolag verksamt i Danmark, Sverige och Norge, har han gjort ett mängd program – inte sällan om händelser som gäckat en hel befolkning – i stort och smått.
– Projektet med Havorringen har varit ett gediget arbete. Researchmässigt det största hittills.
Mårten Trofast berättar att han träffat och intervjuat en rad personer som var med vid tiden för Havorringens försvinnande, från poliser till arkeologer och antikvarier. Som Marita Jonsson, dåvarande länsantikvarie på Gotland, och arkeologen Majvor Östergren.
– Mycket fokus har legat på att berätta vad det är för typ av skapelse, var den kommer ifrån och vad det innebär att hitta en sådan sak, ett så pass unikt skattfynd. Det kommer också att få mycket plats i de inledande avsnitten.
Men i dokumentärens sista delar kommer ett avslöjande i form av tidigare okända uppgifter kring Havorringens försvinnande. Enligt Mårten Trofast handlar det om en som jobbade på museet, som i programmet berättar att hen iakttagit en misstänkt person dagen för stölden.
– Det är en person som kan identifieras, vilket också görs i programmet, säger Mårten Trofast.
Är det uppgifter som rentav kan lösa fallet?
– Man får helt enkelt lyssna på serien, för att få svar på det.
Oavsett hur det är med den saken kan Mårten Trofast summera sitt arbete som lyckat. Utgångspunkten var inte att lösa gåtan, utan snarare att berätta en historia och sätta samman den dokumentärt, berättar han.
– Jag hade ganska låga förväntningar från början när det gällde att få fram något nytt om stölden eller försvinnandet.
De två första avsnitten av Sagan om ringen kommer att sändas gratis, 16 respektive 23 september. Efterföljande fyra avsnitt släpps senare i september men är låsta bakom betalvägg.