Kritiken mot höga färjepriserna: ”Så här kan vi inte ha det”

Debatten om båtpriserna är het och nu byter Region Gotland strategi för att kunna påverka mer.
– Det är orimligt, så här kan vi inte ha det, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S). 

Prisbilden för gotlänningar behöver sänkas kraftigt, anser regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin. Flexitillägget menar hon drabbar den som åker ofta hårt.

Prisbilden för gotlänningar behöver sänkas kraftigt, anser regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin. Flexitillägget menar hon drabbar den som åker ofta hårt.

Foto: Felix Ruiz Wedjesjö

Gotland2025-05-24 06:00

Region Gotland vill knyta tillgång på färjor och flyg, och inte minst frågor kring biljettpriserna, närmare till vad man kan påverka.

– Det har tenderat till att vi inte blivit så strategiska som region som vi skulle behöva vara. Det är fantastiskt att vi har snabba och säkra fartyg, men samtidigt får marknaden driva upp priserna och det är självklart att vi måste agera helt annorlunda, säger regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S).

Hon åker själv utslaget på året varje vecka mellan ön och fastlandet, och har därmed tid att på resande fot fundera över tillgänglighet och prisbild. Helagotland har belyst frågan om båtpriserna, och flera insändare har den senaste tiden också ventilerat ilskan över biljettpriserna.

– Det förstår jag. Det är min största ilska också. Det är så självklart att det borde kosta lika mycket att korsa en kommungräns om man bor på en ö – men så är det inte, säger Meit Fohlin och tar exempel från hur närliggande länder hanterar de som bor på öar:

– I Norge är alla färjor till öar gratis, och i Danmark har man subventioner till öar – så gör man där.

Meit Fohlin säger att hon blir arg över hur prisbilden för gotlänningar ser ut i dag. Den menar hon behöver förändras drastiskt.
Meit Fohlin säger att hon blir arg över hur prisbilden för gotlänningar ser ut i dag. Den menar hon behöver förändras drastiskt.

Dagens dynamiska prissättning av biljetterna sågas av Meit Fohlin. Hon vill se ett fast pris för alla som bor på Gotland.

– Absolut, vi ska veta vad vi har för förutsättningar och det är väl rimligt att det ska kosta ungefär lika mycket när man vill åka, säger hon.

Också det extra tillägg för att kunna boka om och ändra avgång eller datum, det så kallade flexitillägget, vill hon se över. För den som åker till Gotland en enstaka gång slår tillägget inte alls lika hårt som mot de gotlänningar som pendlar ofta. Dit hör småföretagare som har dyraste kostnaderna i landet för att nå utanför sin egen kommungräns, menar Meit Fohlin:

– Jag tycker att flexitillägget är helt absurt, och hela den situation vi är lämnade till på Gotland. Det är orimligt, så här kan vi inte ha det.

Att lämna kommungränsen för en gotlänning kostar betydligt mer än det gör för övriga svenskar.
Att lämna kommungränsen för en gotlänning kostar betydligt mer än det gör för övriga svenskar.

Regionstyrelsen beslutade i veckan att ändra strategin för det arbete som drivs under trafikrådet. Där möts regionen, organisationer, det gotländska civilsamhället och näringslivet. Det arbetet ska nu bli mer framåtblickande och strategiskt, till exempel när det gäller tillgång till flyg och priser på färjan.

– Det här är den enskilt viktigaste frågan för Gotland, säger Meit Fohlin.

Trafikrådets styrelse tas bort, och färre organisationer ska vara med i själva rådet. Samtidigt ska ett större möte, kallat ”trafikforum”, hållas två gånger per år – där fler gotlänningar får vara med och diskutera. 

– Vi ska hålla det första mötet tidigt i höst. Det kommer att kunna vara lite mer rörligt, och ha olika teman som ser olika ut. Trafikforumet kommer att kunna anpassas efter situation och vara mer reaktivt än att vi sitter i stängda rum, säger Meit Fohlin och hoppas att mötena därmed ska bli mer publika och öppna mot alla gotlänningar.

Meit Fohlin vill att regionen jobbar mer strategiskt kring hur man vill att Gotlandstrafiken ska se ut i framtiden.
Meit Fohlin vill att regionen jobbar mer strategiskt kring hur man vill att Gotlandstrafiken ska se ut i framtiden.

Meit Fohlin är till viss del självkritisk till rådets arbete hittills, och vad det har lett till.

– Trafikrådet är och har varit mycket viktigt och samverkan avgörande. Samtidigt har det saknats forum för dialog och inspel från andra än trafikrådets representanter och det har blivit ett fokus på näringslivets förutsättningar. Jag vill se mer av gotlänningar och folks behov framåt.

Hon pekar på det strategiska arbete som nu måste till för att förbättra situationen för Gotland, i det nya avtal som ska upphandlas och börja gälla från 2037.

– Vi behöver göra om analysen och kritiskt granska det utfall vi fått. Det har blivit så här och det är inte tillräckligt bra. Gotlänningar måste få samma förutsättningar att besöka en grannkommun som andra i Sverige. Vi har betonat hastighet och tillgänglighet och det har vi fått – men framåt måste prisfrågan och rättvisefrågan dominera, säger Meit Fohlin.

Även flyget behöver knytas närmare Gotland, i form av upphandlad trafik för akuta situationer. 

– Vi driver frågan om att staten behöver ha en upphandling av flyg för akuta situationer som kan vila när den inte behövs. När vi har kris och annat flyg inte går måste det gå fort och finnas på plats. Det blev tydligt i turbulensen när SAS slutade flyga på Arlanda och samtidigt BRA skulle gå in i SAS. Ett sådant vilande upphandlat flyg skulle bidra till hela landets beredskap, säger Meit Fohlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!