Diskussionen om Destination Gotlands biljettpriser är knappast ny. Många gotlänningar tycker att det är alldeles för dyrt att ta sig till fastlandet. Detta visades bland annat i en nyligen publicerad insändare på Helagotland med namnet ”Många med mig är förtvivlat ledsna över hutlösa biljettpriser”.
Strax efter insändaren publicerades ett svar från Gotlandsbolaget respektive Destination Gotland, som understryker att båtbiljetterna för gotlänningar fortfarande ligger ”långt under” Trafikverkets upphandlade takpris.
Men vad är det egentligen som gäller? Hur ser prisutvecklingen för färjebiljetter ut, och vilka möjligheter finns att sänka dessa?
Kanske finns några av svaren på Gotlandsbolagets huvudkontor, beläget på Hamngatan i Visby. Där har ledningen just genomgått en rejäl rockad. Bland annat blev Håkan Johansson, mångårig vd för Gotlandsbolaget, ny vd för Destination Gotland med omedelbar verkan.
– Nu blir det mer operativt arbete än förut. Jag kommer oftare vara i terminalen och på båtarna, det är viktigt att jobba nära sin personal, säger han.
När Helagotland träffar honom har han inte ens suttit på posten i en vecka. Intervjun hålls i ett biblioteksliknande rum med ljust trä. I de annars renoverade lokalerna har just detta rum i princip bevarats intakt från 1920-talet. På väggarna hänger två stora porträtt, ett på Carl Emil Ekman och ett av nyligen avlidna Eric D Nilsson. Två av Gotlandsbolagets stora män.
– Själv har jag varit i bolaget i 18 år och 15 av dem i min förra roll. Så det är roligt med lite förändringar nu, säger Håkan Johansson.
När det kommer till visioner framåt beskriver Håkan Johansson sig själv som ”blygsamt ambitiös kring det hållbara”. Utmaningar ser han framförallt i de stora skillnaderna i efterfrågan under hög- och lågsäsong. I februari har DG 50 000 resenärer medan samma siffra för juli är 550 000, en halv miljon fler.
– Den tempoväxling vi gör för att möta det, från ett par stycken till 20 turer per dag och dubblering av antalet anställda. Det är den största operativa utmaning vi har.
Men Håkan Johansson har förstås inte heller undgått debatten kring biljettpriserna.
– Vi verkar i en väldigt konkurrensutsatt marknad och tävlar med besöksmål i Sverige, Skandinavien och Medelhavet. Så vi måste ha en prissättning som gör det attraktivt att resa till Gotland, konstaterar han.
Det som påverkar prissättningen för biljetter mest är, enligt Håkan Johansson, Trafikverkets upphandlade takpris för gotlänningar.
– Därför kan man säga att prissättningen snarare är en politisk fråga. Sen kan man konstatera att vi ligger långt, väldigt långt under det pris som är upphandlat.
Det Håkan Johansson refererar till är det så kallade snittpriset – den genomsnittliga biljettkostnaden för en gotlänning under ett år. Hans uppfattning är att den generella bilden av biljettpriserna är högre än vad de faktiskt är.
– När jag tittar på snittpriserna så ligger de långt under priserna man ofta refererar till i debatten.
Så hur ligger det till med snittpriset för gotlänningar? Det är mycket riktigt lägre än takpriset. Tittar man på 2017 var takpriset 180 kronor, medan snittpriset för en gotlänning samma år var 143 kronor. Sex år senare, år 2023 när både bränslepriser och inflation var högt, var takpriset 443 medan snittpriset var 231.
Åsa Gren Tivelius, ansvarig för avtalet med DG på Trafikverket, berättar att innan ett avtal kommer på plats söker Trafikverket anbud på marknaden.
– När vi upphandlar så ställer vi krav på den tjänst som vi upphandlar. Det gör vi genom att definiera ett antal faktorer, såsom miljökrav, antal resenärer, antal avgångar, ankomst- och avgångstider, överfartstider med mera.
Trafikverket sätter även ett takpris, det vill säga ett maxpris för biljetterna. Detta takpris riktas endast till gotlänningar och deras fordon och gods. Syftet är att hålla nere kostnaderna för boende på ön. Den anbudsgivare som uppfyller kraven som ställs och dessutom lämnar det mest fördelaktiga priset vinner upphandlingen.
Vidare regleras priset genom ett index som styrs av inflation och bränslepris, vilket påverkar biljettprisutvecklingen. Takpriset är dock tänkt som ett medelpris. I slutändan får man titta på vad gotlänningen fick betala i praktiken, det vill säga ett snittpris.
Men det finns en anledning till varför många gotlänningar inte känner igen sig i snittprisets nivåer, som i fjol var 216 kronor. Snittpriset är, som namnet säger, just ett snitt. Det betyder att rabatterade biljetter för barn, ungdomar, studenter, pensionärer och idrottslag räknas in och drar ner medelvärdet, jämfört med en vuxenbiljett utan rabatt.
När vi kollade vad det skulle kosta för en gotländsk familj, med två vuxna och två barn, att åka till Nynäshamn fram och tillbaka över helgen blev priset 2700 kronor. Är det rimligt?
– Jag har all förståelse för dem som tycker att priset borde vara lägre, men det är Trafikverket som styr prissättningen. Frågan om det är rimligt borde ställas till politiker.
– Svaret från min sida är att det finns alternativ, vi har avgångar med rabatterade priser. I debatten refererar man ofta till de allra högsta priserna, söndag eftermiddag till exempel, och inte lika ofta till de priser som finns på mindre attraktiva avgångar.
Många har ju jobb som bara gör det möjligt att åka mellan fredag och söndag.
– Jag förstår att det kan vara svårare för dem. Men jag kan inte förändra strukturen för vad som är en attraktiv avgång och inte. En dynamisk prissättning är någonting som används inom nästan alla transporttjänster.
Vad kan man göra från DG:s håll för att sänka priserna för gotlänningar? Skulle man till exempel kunna ha ett fast pris för boende?
– Det är ingenting vi kollar på nu. Däremot jobbar vi hela tiden för att sänka priset, bland annat med flera kampanjer. Vi vill att Gotland ska vara attraktivt, både att besöka och bo.
– Vi försöker även effektivisera och minska våra kostnader. Det är en viktig del. Vi hade skjutit oss själva i foten om vi satte ett högre pris än det som behövs, både för besökare och gotlänningar.
Hur väger ni gotlänningar mot besökare?
– Vi prioriterar inte någon grupp. Gotlänningar, besökare och frakt är en treenighet där alla är precis lika viktiga.