Två år har gått sedan en granne anmälde entreprenören, som kört ut 600 ton restavfall, CKD (Cement Kiln Dust), från Heidelberg Materials i Slite och fräst ner det i två grusvägar strax norr om Visby.
Ärendet har sedan dess skapat stor oro för de boende, som nyligen fick svar på vattenprover tagna i deras brunnar under hösten. Vattnet var otjänligt, på grund av mycket höga halter bly och andra miljögifter.
Grannarna har därefter gjort en orosanmälan till länsstyrelsen. De menar att ärendet har tagit alldeles för lång tid att hantera hos regionen. De kräver att allt CKD och beläggningen av deras vägar tas bort. Helagotland har bland annat berättat om Chrille Nordberg och Pia Elgstrand, som inte kan flytta in i det hus de renoverat på under flera år, förrän de har drickbart vatten.
Nu agerar länsstyrelsen, vilket Horisont var först med att berätta.
– Länsstyrelsen har ändå tillsynsansvaret över fabriken i Slite och täktverksamheten. Vi har tidigare haft uppe frågan med Heidelberg kring deras del. Vi tycker att flera frågor i orosanmälan är relevanta och har skickat frågor till Heidelberg, säger Stefan Persson, enhetschef för miljö- och vatten på länsstyrelsen.
Länsstyrelsen kräver nu nya svar på flera frågor. Bland annat kring upplag av CKD vid fabriken i Slite, och var, vid vilka andra vägar och byggen runt om på Gotland, som avfallet mer har använts.
Stefan Persson menar att en central fråga handlar om utbildning och med vilka instruktioner CKD tidigare har sålts vidare från Slitefabriken. Skriverierna kring de båda vägarna vid Hästnäs och i Hejdeby fick Heidelberg i Slite att sluta leverera enbart CKD, utan iblandning av cement och nu enbart som produkten Multicem.
– Allt blir farligt om man hanterar det på fel sätt, säger Stefan Persson.
Region Gotlands miljö- och hälsoenhet behandlar just nu frågan kring utsläppen, och vilka åtgärder man ska ålägga entreprenören. Det är andra gången som regionen har utsläppen på sitt bord, sedan de i somras fick ärendet tillbaka efter att länsstyrelsen gått på grannarnas linje som överklagat ett första beslut från regionen.
En möjlig lösning kan bli att förse berörda grannar med dricksvatten från tankbil. Det ser Stefan Persson som en temporär och högst tillfällig lösning.
– En långsiktigt bra lösning måste man nu få till. Och gå till botten med vad som hänt, säger han.
Helagotland har varit i kontakt med Heidelberg Materials, som i nuläget inte vill uttala sig.
– Länsstyrelsen har gett oss fram till den 4 april att inkomma med svar. Innan dess har vi inte möjlighet att ge några ytterligare kommentarer, skriver kommunikationsansvariga Emma Sjöberg.