Kända företaget i konkurs – från succé till storförlust

Från att blomstra till konkurs på fem år. För bara några år sedan såg det gotländska bolaget Imsevimse ut att ha en ljus framtid – men efter att ha köpts upp av ett fondbolag 2020 gick det snabbt utför.

Under 2020 fick Imsevimse nya ägare när bolaget köptes upp av Pivot. Dariush Ghatan, Therese Lindström, Marie Walleberg, Karl-Erik Dexner och Niklas Hofverberg.

Under 2020 fick Imsevimse nya ägare när bolaget köptes upp av Pivot. Dariush Ghatan, Therese Lindström, Marie Walleberg, Karl-Erik Dexner och Niklas Hofverberg.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2024-09-27 04:30

Nyheten i korthet

  • Gotländska företaget Imse Vimse, kända för sina miljövänliga hygienprodukter, har försatts i konkurs enligt ett beslut i Gotlands tingsrätt den 24 september.
  • Efter att ha köpts upp av fondbolaget Pivot Partners AB 2020 och flyttat till Stockholm 2022, har bolaget sett en nedgång i lönsamhet och minskat antalet anställda från 10 till en.
  • Trots konkursen, är planen att upprätthålla driften och hitta köpare. Det finns flera intressenter i Sverige som kan vara intresserade av att driva verksamheten vidare.

Den 24 september försattes Imsevimses aktiebolag i konkurs, enligt ett beslut i Gotlands tingsrätt.

– Bolaget har hängt ihop med Boob design och de har haft god lönsamhet fram till för ett par år sedan, säger konkursförvaltaren Niklas Emthén på Lindskog Malmström advokatbyrå.

Imsevimse startades av gotlänningen Maria Walleberg 1988. Idén föddes när hennes dotter fick blöjeksem. Med tvättbara tygblöjor försvann eksemen och Maria Walleberg startade sedan Imsevimse med inriktning på miljövänliga hygienprodukter. Bolaget växte och under 2020 gick fondbolaget Pivot Partners AB in och köpte Imsevimse med siktet inställt på att expandera. 2022 flyttades verksamheten till Stockholm.

undefined
Imsevimse såg länge ut att ha framtiden för sig. Under 1992 ökade bolaget sin export med 500 procent och kom in på den amerikanska marknaden. Under 2011 fick de en stororder från Finland på bland annat blöjor som skulle delas ut till personer som just fått barn.

Enligt konkursförvaltaren är det de senaste årens ekonomiska förutsättningar som gjort att bolaget gått allt sämre.

Under 2020 gjorde Imsevimse en vinst på drygt 3,6 miljoner kronor, men efter det har de bara haft negativa resultat. Under 2023 redovisade bolaget en förlust på drygt fem miljoner kronor.  Bolaget har även minskat antalet anställda från 10 under 2021 till endast en person 2023. Även nu finns det en person anställd i bolaget och enligt Niklas Emthén är denna person anställd i ett samarbete med Boob design.

Imsevimse har en webbshop som fortfarande är aktiv och så kommer det enligt Niklas Emthén att förbli. 

– Nu ligger fokus på att upprätthålla drift och att hitta köpare. Jag har gott hopp om att vi kommer att hitta köpare till både Imsevimse och Boob. Vi håller igång verksamheten, säger han.

undefined
Imsevimse gör egna tygblöjor, bindor och badkläder.

Imsevimse och Boob design ingår i företaget Pivot Partners AB.

– De har flera bolag i samma portfölj, alla är inriktade på mamma- och barnprodukter. Vissa företag ska de fortsätta att rodda på egen hand men de här två bolagen har de fått låta gå i konkurs, säger Niklas Emthén.

I detta fall kommer det att bli aktuellt med en rekonstruktion genom konkurs.

– Vi håller igång rörelsen och kommer att upprätta ett anbudsunderlag. Bolaget Imsevimse dör men verksamheten kan leva vidare, säger han. 

undefined
Imsevimse riktade in sig på intimprodukter för mammor och barn.

Enligt Niklas Emthén finns det redan nu ett flertal intressenter i Sverige som kan vara intresserade av att driva verksamheten vidare. 

– Vi har förhoppningsvis ett anbudsunderlag klart i dag (26 september reds. anm.) Och det skickas ut den 10 oktober. Vårat uppdrag är att få in pengar, säger han. 

När det gäller bolagets skulder menar han att det är för tidigt att säga något om det i nuläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!