Tidigare i år meddelade Jörgen Norström att han lämnar tjänsten som grundskolechef på Gotland efter fem år på jobbet. Hans efterträdare kommer närmast från enheten för flerspråkighet i Haninge kommun, men rötterna finns alltså på Gotland. Närmare bestämt i Fårösund.
Det var också där den första skolbänken stod.
– Jag älskade verkligen den skolan, liksom de senare. Jag har haft så fina fröknar och lärare under hela min skoltid. De var engagerade och fick en att känna sig trygg. Med såna lärare vill man verkligen gå till skolan, säger Hanna Thunholm, som började i skolan i mitten av 70-talet.
Visste du redan då att du skulle jobba inom skolvärlden?
– Jag läste mycket och spelade mycket musik, men någon tanke om att bli lärare fanns väl egentligen inte. På den tiden var jag väl mest rastlös och hade svårt att bestämma mig. Jag var och nosade på både juridik och psykologi innan jag insåg: Det är ju lärare jag ska bli.
Efter gymnasiet hamnade Hanna Thunholm på fastlandet, där hon omsider började undervisa i SO, svenska och musik, främst på mellanstadie- och högstadieskolor, först i Dalarna, sedan i Stockholms- och Upplandsregionen.
Gången var den vanliga: Från lärare till biträdande rektor, därifrån vidare till rektor och sedan enhetschef på kommunen.
– Mina röda tråd har varit att arbeta i socialt och socioekonomiskt utsatta områden, och där brukar det finnas många flerspråkiga barn. Det var så jag hamnade på enheten för flerspråkighet i Haninge. Men det har alltid varit en driftkraft för mig i det här arbetet: Att inkludera alla.
Och nu blir du grundskolechef på Gotland. Är det en fortsättning på den där röda tråden, eller början på något nytt?
– Jag ser det som en möjlighet för mig att ta nästa steg. Jag är nyfiken på ett större grepp helt enkelt. Jag har jobbat i skolvärlden i många år, och på många olika nivåer. Det är den samlade erfarenheten jag kommer att luta mig på som grundskolechef på Gotland.
Det är kanske inte det lättaste uppdraget i världen. Frågan om skolnedläggningar är ständigt aktuell och som chef inom utbildnings- och arbetslivsförvaltningen hamnar man ofta i skottlinjen.
– Skolnedläggningar och sviktande barnkullar är en utmaning som hela landet står inför, inte bara Gotland. Det är problem som vi bara kan lösa tillsammans och genom att samarbeta. Jag inser att det inte är lätt i alla lägen, så jag är ödmjuk inför uppgiften.
Ser du möjligheter på Gotland som inte finns på andra håll?
– Absolut! Gotlands styrka är det stora engagemang som finns där, i alla led. Sedan är jag väldigt nyfiken på regionens språk- och kunskapsutvecklade arbete (förenklat ett arbetssätt som i hög grad utgår från språklig interaktion mellan elever och lärare, reds anm). Där har Skolverket faktiskt lyft fram Gotland som ett gott exempel.
Hanna Thunholm tillträder i augusti. Hon kommer att bo på Gotland.