För åtta år sedan lades fordonsprogrammet med transportinriktning ner. Då motiverade Region Gotland det med att programmet var för dyrt. Sedan dess har transportbranschen på Gotland efterfrågat utbildningen och för de elever som velat utbilda sig till yrkeschaufförer så är det fastlandet som har gällt.
I höstas fick den fristående skolan Gutegymnasiet klartecken för att starta utbildningen – nu återstår enbart en så kallad etableringskontroll som görs av Skolinspektionen. Redan 2019 ansökte skolan om att starta programmet, men fick då avslag. Nu pekar dock allt på att fordons- och transportprogrammet startar på Gutegymnasiet när höstterminen drar igång. Och intresset verkar finnas hos de gotländska eleverna. Till de 12 platserna finns 67 sökanden – av dessa har 21 programmet som sitt förstahandsval. Siffrorna är preliminära och eleverna behöver uppfylla behörighetskraven.
Men Jesper Hedlund, rektor på Gutegymnasiet, gläds åt antalet sökanden – det fanns en oro över att eleverna inte skulle lockas till programmet.
– Vi har betydligt fler sökanden än vi har platser, vilket är jätteroligt. Det är också sex tjejer som har det som förstaval. Det är extra kul, säger han.
Som nämnts tidigare har transportbranschen på Gotland saknat utbildningen och nystarten av programmet har skett i ett tätt samarbete mellan åkerierna och skolan.
– Vi har redan säkrat våra platser för APL (arbetsplatsförlagt lärande) och vi har lyckats rekrytera en behörig yrkeslärare, säger Jesper Hedlund nöjt.
Anledningen till att gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade att ta bort utbildningen var alltså den höga kostnaden. För Gutegymnasiet har den frågan delvis lösts tack vare samarbetet med branschen.
– Det är en dyr kostnad och vi kan inte dra det helt själva. Branschen kommer att ställa upp, säger Jesper Hedlund.
Ett exempel är att skolan inte kommer att ha någon egen verkstadslokal.
– Det finns fullgoda kvalitativa verkstäder dit vi kan åka med eleverna när det är dags för dessa moment, säger han.
Några fordon har de inte behövt köpa eller hyra än eftersom dessa inte behövs förrän under utbildningens andra år. Men simulatorer som eleverna övar i har skolan köpt in.
Sett till antalet platser är transportprogrammet det program hos Gutegymnasiet som har flest förstahandssökanden. Tvåa är frisör- och stylistprogrammet, där 109 elever har sökt de 24 platserna.
Wisbygymnasiets preliminära ansökningssiffror visar att det mest populära högskoleförberedande programmet är samhällsvetenskapsprogrammet, vilket det brukar vara. Mest populärt bland yrkesprogrammen är försäljnings- och serviceprogrammet med 53 förstahandssökanden.
Totalt har 794 elever deltagit i gymnasievalet. I april startar den så kallade omvalsperioden, då har eleverna chans att ändra sina val och den 25 juni kommer det slutliga antagningsbeskedet.