Hätsk debatt om öppna koloniområden

Det blev närmast ramaskri efter regionens besked att stadens koloniområden ska öppnas för allmänheten. Här är några av alla röster – både för och emot.

Tommy Gardell (S).

Tommy Gardell (S).

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2015-09-01 09:00

Responsen på artikeln om att regionen vill ha koloniområden öppna för allmänheten blev enorm. Mängder av kommentarer har kommit in både i vårt läsarforum och på vår facebook-sida.

Många är kritiska och målar upp ett scenario där utomstående kommer att plundra och förstöra kolonilotterna. Några jämför öppenheten med att främmande människor skulle kliva in i privata trädgårdar eller på folks kontor.

Men även positiva röster hörs. Jämförelser görs med koloniområden i andra städer där vandalism inte tycks vara något problem. "Kan det kanske vara så att sånt som är förbjudet är lite extra intressant?", skriver exempelvis Josefin Munkhammar på vår facebook-sida.

Tommy Gardell (S), ordförande i tekniska nämnden, har också fått respons på artikeln. Kommentarerna från koloniträdgårdsföreningar har varit både negativa och positiva.

– Jag vill avvakta samrådet innan jag drar några slutsatser, säger Tommy Gardell.

Han står fast vid nämndens beslut och tycker att de nya riktlinjerna är bra.

– Jag tycker inte att det är trevligt med två meter stängsel och taggtråd mitt i Visby. Det associerar jag till något helt annat.

Tror du att farhågorna är obefogade?

– Det är klart att det finns risk för skadegörelse, men exempelvis koloniområdet vid Pilhagen är öppet, utan någon inhägnad alls. Jag har inte hört att det förstörts mycket där.

Bodil Rosengren (V), är ordförande i Furulunds koloniförening och även ledamot i tekniska nämnden.

– Jag tycker att själva dokumentet är jättebra för nya områden, men jag hoppas på övergångsregler för de områden som redan finns.

Bodil Rosengren hoppas att den nya strategin innebär att det blir mer enhetliga regler för samtliga koloniområden. Hennes egen förening har också höga stängsel och taggtråd, men hon skulle hellre se lägre och snyggare staket runt området. Hon tycker inte om att grindarna hålls låsta dagtid.

– Busfröna har vi uppe hos oss också ibland, men inte ofta. De har skurit upp stängsel, pangat rutor och brutit upp stugor. Det finns inget staket som hindrar dem, säger Bodil Rosengren och forsätter:

– Folk är nyfikna, stängsel och murar gör något med människor.

En annan sak hon slåss för är att man inte ska kunna spekulera i lotterna.

– Jag vill att de nyanlända från exempelvis Syrien, att barnfamiljer och studenter, som inte har så mycket pengar, ska kunna odla sin egen mat. Jag gillar inte när det blir kommers, säger Bodil Rosengren.

Kommentarer från Facebook:

Gabriella Tjernby:Jag tycker stängslet kan få vara kvar men håll grindarna öppet under dagtid under säsong så allmänheten kan besöka, vandra längst grusgångarna och njuta av blomstringen. Att ta bort stängslet uppmanar nog till förödelse av odlarnas lotter tyvärr.

Peter Lundin:Ja vilka icke förankrade förslag från denna region, man häpnar. Att det kan vara så fint på ett koloni område beror ju på just detta stängsel. Bättre då att återställa dom många rabatter som regionen i sparkrav tog bort i stadsmiljön för 5, 6 år sen.

Micaela Janatuinen: Personligen så tycker jag att det skulle vara roligt att kunna gå in och titta bland alla underbara odlingar, men förstår självklart att det skulle vara i princip omöjligt att hålla det helt öppet på grund utav risken för skadegörelse.

Ann Rydén:Är det ingen som tänker på att kolonilottägarna kanske inte är intresserade av att ha folk rantandes runt? Jag gissar att de inte betalat dyrt för sina lotter o lagt ner mängder av arbete för att bli visningsträdgårdar. Personligen skulle jag bli väldigt irriterad om jag arbetade i min trädgård o folk stod o glodde på mig. Om lottägarna vill så skulle det kanske kunna ordnas öppna dagar då allmänheten kan få njuta av deras arbete. Men att se det som någon självklarhet tycker jag är rätt oförskämt.

Karin Egerstrand:Tror att det skulle fungera dagtid. Det är väl sällan det blir någon skadegörelse i Botaniska trädgården? Dessutom är det väl kommunens mark?

Fia Johansson:Långholmens koloniträdgårdar i Sthlm har inga stängsel.

Josefin Munkhammar:Tänkte precis samma sak som Fia när jag precis nu går förbi en koloniträdgård i Gröndal i Stockholm som bara har ett helt vanligt trädgårdsstaket. Kan det kanske vara så att sånt som är förbjudet är lite extra intressant?

Anne-Marie Engwall: Jag föreslår en Stadsträdgård i Visby. Regionalt ägd och styrd, med regionalt avlönade odlare/ trädgårdsarbetare. Med ätliga växter - grönsaker, kryddor, fruktträd, bärbuskar - samt växter för ögonens fägnad. Dit allmänheten kan komma för att skörda och beskåda, kanske sätta en spade i jorden och rensa - ifall andan faller på. Fri entré och gratis föda. Öppet alla dygn/ året om, förstås.

Läsarkommentarer från Helagotland.se:

Marängen: Äntligen! Ha en lott ska vara möjligt för alla med intresse - inte för dem med tillräckligt fet plånbok. Kolonilotter ska heller inte vara några spekulationsobjekt. En kolonilott är trots allt inte en sommarstuga! Sunt och riktigt av Regionen att uppmärksamma detta! Själv tillhör jag en koloniförening där "köpesummor" inte tillåts. Innan vi fick den lotten var vi just på Visby norra och tittade på två olika lotter. En ville ha 70.000 och en annan 140.000!!!

När det kommer till öppenheten så känns även den självklar. Utifrån samma resonemang. Det är det allmänna som upplåter marken. Självklart ska skadegörelse, snatterier/stöld inte accepteras. Här kan Regionen kanske hjälpa till, kanske med ambulerande väktare nattetid, under sommaren och skördemånaderna.

Kent Klintberg: Har Tommy Gardell förankrat detta hos S? Tycker det låter som gamla godsherrefasoner att säga till en arrendator som förvaltat marken i över 100 år "nu ska det bli annan ordning här marken är ju trots allt min". För det är ju Visby Norra kolonilotts område som pekas ut. [/../] Men vill man komma åt marken skrämmer man folk från att underhålla dom, så området förfaller. Jag är så ledsen och besviken att man först formulerar riktlinjer, sedan ska man på godsherrens vis tala med arrendatorn. Bevara området som det är och kom på besök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om