Regionen har tagit fram en ny stadsodlingsstrategi. Tekniska nämnden har beslutat att gå vidare med de nya riktlinjerna och i september ska berörda bjudas in till dialogmöte.
– Vi ser hur det ser ut på andra håll, i till exempel Göteborg. Det är jättefint och inbjudande med låga staket. Här ser det skrämmande ut med två meter höga stängsel, taggtråd och låsta grindar, säger Tommy Gardell (S), ordförande i tekniska nämnden.
Enligt de nya riktlinjerna ska varje odlingsområde "sträva mot att hålla området tillgängligt och fritt från stängsel". Bara i undantagsfall från dessa avgränsas med staket, vilket då inte får vara högre än 110 centimeter, alternativt ett Gunnebostängsel om högst 120 centimeter. Taggtråd är inte tillåtet och grindar får inte vara låsta dagtid.
– Det är enkelt när man inrättar ett nytt område, men det kommer att bli övergångsregler för befintliga områden, säger Tommy Gardell.
Varje odlingsområde måste drivas av en förening och regionen ställer även krav på innehållet i stadgarna. Där ska framgå att övernattning inte är tilltåten, maxstorlek på stugor och att det inte är tillåtet att bygga altaner, plank eller ställa upp större lekredskap.
Tommy Gardell vill också att det finns pristak för hur mycket en lott får kosta.
– Stadsodling ska vara för vem som helst, vem som helst kan inte betala 100 000 kronor för en stuga.
Tror du inte att föreningarna kommer att protestera mot stängselreglerna?
– Man har ju fått det att fungera på andra håll. Det är trots allt regionens mark, säger Tommy Gardell.
Karin Wibom är ordförande i Visby norra koloniträdgårdsförening. Hon anser att man inte kan jämföra med trädgårdar i Stockholm eller Göteborg.
– Deras områden är småstugeområden där folk bor på sommaren. Här är det helt tomt om nätterna.
Hon menar att deras område ligger längs "värsta stråket" i staden, där väldigt många ungdomar rör sig. Föreningen har varit utsatt för många inbrott genom åren, då människor klippt upp nätet och brutit sig in i stugor.
– Det går inte att lämna öppet, då gör folk vad som helst, säger Karin Wibom.
Visby norra koloniträdgårdsförening håller öppet för allmänheten fyra-fem gånger per år.
– Vi kan tänka oss att ha öppet mer, men under ordnade former. Det måste finnas folk från föreningen på plats. Lägre stängsel tror vi inte på och inte heller öppna grindar, säger Karin Wibom.