Gotländska Emilia, 18, är Sveriges bästa kockelev

”Höga smaker”, ”kreativ känsla” och ”gediget hantverk”. Juryn sparade inte på orden när den 18-åriga gotlänningen Emilia Björklund på tisdagen tog hem segern i Årets kockelev.
– Jag fick en chock. Sedan behövde jag ta en Uber för att få hem alla priser, säger hon.

Gotlänningen Emilia Björklund tog på tisdagen hem vinsten i tävlingen Årets kockelev.

Gotlänningen Emilia Björklund tog på tisdagen hem vinsten i tävlingen Årets kockelev.

Foto: Årets kock (Pressbilder)

Gotland2025-04-02 05:00

Nyheten i korthet

  • Emilia Björklund, 18-årig kockelev från Gotland, vann på tisdagen tävlingen Årets kockelev.
  • Tävlingen bestod av två moment där Emilia lagade en förberedd rätt och en överraskningsrätt baserad på ingredienser avslöjade dagen innan.

Redan förra veckan berättade Helagotland att Emilia Björklund, som till vardags läser sista året på Wisbygymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram, var en av deltagarna när tävlingen Årets kockelev skulle avgöras. Och på tisdagen var det så dags. Tillsammans med andra kockelever från hela landet infann hon sig i tävlingslokalen redan klockan 07 på morgonen.

– Jag var rätt spänd när jag vaknade, så det var inte direkt svårt att ta sig upp, berättar Emilia Björklund på tisdagskvällen.

Hon lottades emellertid in i det andra heatet, vilket innebar att hon trots den tidiga morgonen fick gå in i köket först vid klockan 12. Efter en halvtimme med möjlighet att ställa i ordning och förbereda i köket – men inte röra några råvaror – var det dags för Emilia Björklund att sätta i gång.

undefined
”Det är så klart mycket som kan gå fel. Men jag gillar den där nervositeten och känner mig mest taggad. Jag tror det är bra att vara nervös, då vet man att det man håller på med betyder något.” Så beskrev Emilia Björklund sina känslor när Helagotland träffade henne i Wisbygymnasiet en tid innan tävlingen.

Tävlingen bestod av två moment – en rätt som hon hade förberett på förhand och en som hon fick veta ingredienserna till så sent som på måndagseftermiddagen. Den sistnämnda skulle enligt anvisningarna vara en variant på en taco. På sammanlagt två timmar och 40 minuter skulle Emilia Björklund hinna laga och servera båda rätterna.

– Jag låg väldigt bra till i tiden med tacorätten, och när jag lade upp den så kände jag mig extremt nöjd. Det hade varit så hemskt att servera något som jag inte hade varit nöjd med, så det var skönt, säger Emilia Björklund och fortsätter:

– Sedan behövde jag springa lite mer när jag gjorde den andra rätten. Och sedan så behövde man städa av och göra i ordning köket så snabbt som möjligt.

undefined
Emilia Björklund i full färd med att lägga upp ett av sina tävlingsbidrag.

Hennes lärare Kim Ten Siethoff var på plats som coach under tävlingen. Som ”commis” – en hjälpreda i köket – hade hon Amanda Bill, som läser andra året på Wisbygymnasiet.

– Det är jag som ska styra och stå för idéerna, men hon har varit till jättestor hjälp med allt möjligt under tävlingen. Och det är väldigt bra att kunna bolla idéer med sin coach, säger Emilia Björklund.

Vid 16.30 på eftermiddagen var det dags för prisutdelning. Då fick samtliga deltagare ta plats på scen. Emilia Björklund hade kvar känslan av att det hade gått bra, men hon vågade i det läget inte hoppas på någon vinst.

– Det var jättesvårt att avgöra då. Även om jag var nöjd så hade jag sett hur hög kvalitet de andra deltagarna höll. Men jag fick också mycket beröm från andra lärare och coacher, säger hon.

undefined
Emilia Björklund med diplomet som intygar att hon är Årets kockelev 2025.

Efter att både brons- och silvermedaljörerna hade presenterats var det dags för förstaplatsen. Det började med juryns motivering – sedan hörde Emilia Björklund att hennes namn ropades upp.

– Då fick jag en chock. Alla vi som hade tävlat kramade om varandra, sedan skulle det tas bilder med juryn och sponsorer och så. Jag fick jättemångra priser från olika sponsorer, så när jag skulle hem var det bara att ta en Uber. Annars hade det inte gått att få med sig allt, säger Emilia Björklund med ett skratt.

Vad var det för priser?

– Massor av olika saker – knivar, skärbrädor, förkläden och en stekpanna. Men också en dagskurs på Restaurangakademin. Och så fick jag jättemycket Trocadero!

undefined
Till vänster syns Emilia Björklunds variant på taco. Till höger den rätt hon hade tagit fram på förhand.

Sedan två månader tillbaka gör Emilia Björklund praktik på finkrogen Portal, som ligger på S:t Eriksplan i Stockholm. Där är hon kvar ytterligare en månad. Därefter väntar studentexamen.

Och vad händer sedan?

– I höst så flyttar jag nog från Gotland, antingen Stockholm eller någon annanstans, för att vidga vyerna lite. Men i sommar är jag på ön. Jag har några jobberbjudanden som jag inte kan berätta så mycket om än, säger Emilia Björklund hemlighetsfullt.

Rätterna och motiveringen

Tävlingen bestod i att tillaga två rätter – en som deltagarna hade förberett och en som de inte hade kunnat träna på. Här följer Emilia Björklunds egen beskrivning av rätterna.  

Otränad rätt
Lamm- och baljväxttaco smaksatt med tomat och fänkålsfrö. Lökvinaigrette, med jordärtskocka, vita bönor- och havguscreme i smörrostad tortilla.

Förberedd rätt
Tartlett på Vreta gulärt, fylld med skummad kajp- och ärtskalsmajonnäs samt syrliga ärtor. Inkokt morot med spritärtscreme och säsongens ogräs, grillad morotsjerkey glazead med grönsaksdemiglace toppad med lardo från Gotlands korvfabrik.

Juryns motivering:

”Med temat 'Vi har bara en planet' som utgångspunkt har den tävlande presenterat en rätt som imponerar med höga smaker, fin balans och ett gediget hantverk. Den höga finishen och den tydliga smakbilden vittnar  om både teknisk skicklighet och kreativ känsla. Medvetna råvaruval och ett tydligt fokus på att minska matsvinn genomsyrar rätten, vilket förstärker det hållbara budskapet – utan att kompromissa med smak eller kvalitet.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!